Hlavní obsah

V objektu bývalé německé celnice na Cínovci bude nové zařízení pro migranty

Aktualizováno

V objektu bývalé německé celnice na hraničním přechodu Cínovec-Zinnwald vznikne nové zařízení pro migranty. První tam z Německa přijedou do 14 dní, informoval ve středu starosta Dubí Petr Pípal.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Běženci na mnichovském vlakovém nádraží

Článek

Česká policie bude podle Pavla Češky z krajské cizinecké policie pohyb lidí podél česko-německé hranice kontrolovat. "V případě problémů jsme připraveni umístit na Cínovec hlídku," uvedl Češka. Prostor budou podle Pípala sledovat i strážníci. Cínovec má 70 obyvatel, Dubí, pod které Cínovec spadá, 8000.

Režim v zařízení bude volný, lidé tam ubytovaní ale nebudou moci přecházet hranice do ČR. Podobné ubytování by mohlo podle Pípala také vzniknout z německé celnice na přechodu Moldava na Teplicku.

Lidé, kteří přišli na středeční schůzku na Cínovci, jenž leží na hřebeni Krušných hor, vyjadřovali z běženců obavu. "Já si myslím, že strach má každý, z toho, že mezi nimi (běženci) může být lump," řekla starší občanka Ludmila. "Policistů je pár, co můžou ohlídat?" vznesla řečnickou otázku.

Místní mají obavy

Podle Ladislava Čurdy na české území přecházet noví obyvatelé bývalého sídla celníků nebudou. "Až tady napadne sníh, nevytáhnou paty," míní. Ani on není přesvědčen, že by policie mohla v případě problémů mnoho dělat. "Je jich málo a na nic nejsou peníze," podotkl.

Obavy mají také místní podnikatelé, kteří žijí z pohraničního turistického ruchu. "Máme strach o sebe a o zákazníky, jestli vůbec budou chodit, devadesát procent z nich jsou Němci," řekla Anna Káderová, která má na Cínovci kadeřnictví. Informace policie, které na schůzce zazněly, ji prý podobně jako řadu dalších neuklidnily.

Podle starosty teprve budoucí dny ukážou, co se bude na Cínovci dít. "Máme informace z německé strany, že utečenci se ubytují, ale po krátké době odcházejí. Co budou dělat tady, až napadne sníh ? Myslím, že tu nezůstanou," řekl.

Od začátku září policisté zadrželi v Ústeckém kraji 397 migrantů, z toho 183 ve vlacích do Německa, další na dálnici D8. Pětadevadesát procent ze zadržených nemělo podle Češky platné doklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám