Hlavní obsah

8. Tolik je v Česku pacientů s těžkým covidem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty osob, které leží v nemocnicích s prokázanou nákazou covid-19, zůstávají i přes mírný nárůst z poslední doby velmi nízké. Aktuálně je podle dat ministerstva zdravotnictví hospitalizováno v celé republice 47 pacientů.

Článek

Je to o něco více než v první polovině července, kdy se v nemocnicích dva dny nacházelo pouze 25 pacientů, ale zároveň výrazně méně než po většinu doby od loňského vypuknutí epidemie.

Z 47 hospitalizovaných se 8 osob nachází ve vážném stavu, který vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci, případně mimotělní oběh. Podíl pacientů ve vážném stavu dlouhodobě představuje zhruba pětinu hospitalizovaných.

Vakcínu má v EU už 70 procent dospělých

Koronavirus

Pro srovnání, v úvodu března, kdy vrcholila jarní vlna epidemie, leželo v tuzemských nemocnicích s covidem až 9475 pacientů, přičemž 2051 z nich bylo v té době ve vážném stavu.

Od dubna začaly počty lidí s covidem v nemocnicích zásadně klesat. Zhruba v polovině července se počet hospitalizovaných dostal pod hranici 100 osob a od té doby se pohybuje v řádu nižších desítek. Počet vážných případů se nad 10 dostal naposledy na konci června. Většina nemocnic již mohla uzavřít vyčleněná covidová oddělení.

Před těžkým průběhem nemoci chrání očkování. To má v ČR ukončené 4 735 654 osob. Celkem již bylo v ČR podáno 10 192 335 vakcín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám