Hlavní obsah

V návrhu novely o trestných bodech pro řidiče je závažná chyba

Právo, Jiří Novotný

Návrh novely zákona č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích vrátí Senát s největší pravděpodobností zpět do Sněmovny k novému projednání. V této předloze, kterou poslanci schválili ve třetím čtení letos 4. února, je totiž závažná chyba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Předkladatelé navrhovali, aby za méně než 0,3 promile alkoholu nedostávali už řidiči body, ale pouze pokutu. Ve Sněmovně to neprošlo, avšak návrh novely už zpětně upraven nebyl. Je to sice jen administrativní chyba, policistům by ale prakticky znemožnila udělovat postihy za tento přestupek. Proto by se celá novela skutečně měla vrátit do Sněmovny,“ řekl v úterý Právu senátor Karel Korytář (ČSSD).

Poslanci jsou už srozuměni s novým hlasováním

O tom, jestli se novela skutečně vrátí, rozhodne Senát na schůzi, která začne právě ve středu. Podle Korytáře je ale už Sněmovna srozuměna s tím, že bude muset o novele hlasovat znovu.

Jak už Právo informovalo, novela má snížit počet dopravních přestupků postihovaných body z dosavadních 44 na 28. Body mají být zrušeny například za překročení povolené rychlosti v obci o pět kilometrů v hodině i za nesvícení za jízdy.

U závažných přestupků novela naopak přitvrzuje. Pěti místo nynějšími třemi body se má trestat ohrožení jiného řidiče při přejíždění vozidlem z jednoho jízdního pruhu do druhého. A za jízdu v protisměru, riskantní vjíždění na železniční přejezd, neposkytnutí účinné pomoci při nehodě a řízení vozidla řidičem, jemuž byl zadržen řidičský průkaz, by bylo sedm místo šesti bodů.

Novela má vstoupit v platnost už 1. července. Na dotaz Práva, zda se to dá při novém projednání vůbec stihnout, Korytář odpověděl: „Myslím, že se to stihne, a novela skutečně začne platit v červenci.“

Nový spor o měření rychlosti strážníky

S pozměňovacím návrhem k této novele chce v Senátu vystoupit i senátor Petr Pakosta (ODS), jemuž se nelíbí, že mají být zrušeny značky informující řidiče o úsecích, kde obecní policie měří rychlost. Pakosta navíc požaduje, aby značky nebyly přenosné, ale stálé.

„Jsem přesvědčen, že Pakostův návrh potřebnou podporu v Senátu nezíská, a strážníkům se vrátí právo měřit rychlost kdekoliv v katastru obce. Řidiči jsou přece povinni rychlostní limit dodržovat,“ uvedl k tomu Korytář.

Reklama

Výběr článků

Načítám