Hlavní obsah

V Národním muzeu objevili rafinovaně ukrytý vzkaz z minulosti

– Praha

V historické budově Národního muzea byl v souvislosti s přípravou na rekonstrukci při demontáži původních vitrín objeven nápis, který tam zanechali řemeslníci před více než sto lety. Nápis byl tak dokonale uschován, že se jej podařilo najít až nyní.

BEZ KOMENTÁŘE: V Národním muzeu byl objeven tajemný vzkaz z minulostiVideo: Národní muzeum

 
Článek

„Řemeslníci, najatí tehdy na zhotovení vitrín, si ve vzkazu stěžují, že nedostali zaplaceno. Je dokonce možné, že pracovali načerno, a nebyli proto schopni svou mzdu ze zaměstnavatele dostat,“ prozradila Tereza Petáková z oddělení vnějších vztahů.

Tvůrcům se podařilo „poselství příštím generacím“ dokonale ukrýt. Zatímco svrchní část vitríny, používaná v muzeu na rozměrné grafické listy, byla už v minulosti demontována, nápis byl skryt pod další deskou, pod kterou nemohl být při běžné manipulaci objeven.

„Prokleta budiž ! ta černá práce ! za 560 zl. zhotovena od 4 dělníku. pruměrný výdělek 11 zl. týdně 9 hodin deňě práce.! pan Šef foršus dat nechce. a doplatek taky ne. hanba mu. zítra štědrý den. Kde jsou prachy na ryby,“ zní přesně přepis jejich stížnosti. Nechybí ani datum 23. prosince 1899 a podpisy Pavel Hons, Chlad Vincenc, Levý Jos a Swoboda Frant.

Na jejich tajný zápis se přišlo až po 115 letech.

Překvapující zjištění

"Řemeslníci v něm uvedli, že jejich mzda byla jedenáct zlatých týdně. V té době se však už zlaté nerazily - byly nahrazeny v roce 1892 korunovou měnou. Zůstávaly však nadále v oběhu a jejich hodnota byla oproti koruně dvojnásobná,“ uvedla Petáková.

Podle Lubomíra Sršně z Oddělení starších dějin Národního muzea je objevení takového nápisu výjimečné.

„I když v soše maršála Radeckého jsme našli láhev od mléka z doby první republiky, ve které byl vložen zápis o tom, kdo ji sestavoval,“ podotkl.

Podle něj by mohl nápis naznačovat finanční těžkosti při stavbě.

„Je to překvapující zjištění, protože podle archivních materiálů probíhaly práce včetně jejich zadávání i organizace precizně. Podle archivních dokumentů splátky firmám probíhaly podle plánu,“ řekl Sršeň.

Nápis bude použit v rámci nových expozic po rekonstrukci muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám