Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji vyletěl PES na index 90

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES se i v pondělí, tak jako poslední tři dny, drží na hodnotě 76. To odpovídá pátému stupni pohotovosti. Hodnoty čtvrtého stupně mají jen tři kraje. Případný přesun do nejvyššího stupně bude vláda projednávat na svém středečním jednání.

Článek

Ačkoliv v Česku nyní platí čtvrtý stupeň PES, v pondělí se všechny kraje s výjimkou tří dostaly hodnotami indexu rizika do nejhoršího stupně. Hodnotám čtyřky nyní odpovídá pouze Praha (68), Jihomoravský (71) a Jihočeský kraj (68).

Naopak nejhůře na tom je Moravskoslezský kraj, který výrazně převyšuje polovinu regionů. Na severu Moravy index vystoupal až na hodnotu 90.

Rizikové skóre PES k dnešnímu dni v jednotlivých krajích:
KrajSkóre PESStupeň pohotovosti
Praha684
Jihomoravský714
Jihočeský684
Karlovarský815
Vysočina815
Královéhradecký815
Liberecký815
Moravskoslezský905
Olomoucký765
Pardubický765
Plzeňský815
Středočeský765
Zlínský805
Ústecký815
ČR765

Oproti předchozím dnům se nezměnila ani hodnota druhého rizikového skóre, které oproti standardnímu indexu PES započítává i provedené antigenní testy. Jeho hodnota již taktéž čtvrtý den zůstává na 66 bodech, což také znamená čtvrtý stupeň rizika.

V Česku od 16. prosince probíhá plošné a  bezplatné antigenní testování proti covidu. Zájem o ně mezi lidmi je obrovský, termíny do konce roku jsou zaplněny.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Pokud by kabinet ve středu rozhodl o zpřísnění, lze očekávat, že se budou muset znovu zavřít obchody a služby. Ty mají být zavřené i ve čtvrtém stupni, vláda ale udělala výjimku a současné restrikce se tak týkají zejména restaurací, hotelů či volnočasových aktivit, jako jsou sportoviště nebo divadla a muzea.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zakázalo přílety z Velké Británie

Česká republika zastaví lety z Velké Británie od pondělních 12:00, oznámilo ráno ministerstvo zdravotnictví na twitteru. Lety ruší i další evropské státy kvůli...

Výběr článků

Načítám