Hlavní obsah

V Mladé Boleslavi chybějí strážníci, město jim najalo kolegy z bezpečnostní agentury

– Mladá Boleslav

Nedostatek strážníků se Mladá Boleslav rozhodla vyřešit najmutím pracovníků bezpečnostní agentury, kteří budou společně s městskou policií hlídkovat v ulicích. Pilotní projekt má fungovat do konce roku, pak jej město vyhodnotí a zváží případné pokračování.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Smíšené hlídky budou po městě chodit zatím ve dne a večer od 7 do 23 hodin. Pracovníci bezpečnostní agentury budou od městských strážníků snadno rozpoznatelní na první pohled už podle oblečení. Absolvují ale všechna proškolení tak, aby mohli adekvátně vykonávat tuto činnost včetně například sběru kontaminovaného materiálu, jako jsou injekční stříkačky. Zaměstnanci agentury také budou vyškoleni k obsluze přenosného defibrilátoru a poskytování první pomoci.

„Snažíme se zvýšit bezpečí v ulicích našeho města všemi dostupnými způsoby. Jedním z dlouhodobých problémů je nedostatek městských strážníků, práce je to velmi náročná a navíc ne každý uchazeč splňuje přísné podmínky. Proto jsme se rozhodli využít zaměstnance bezpečnostní agentury, což nám de facto umožní zdvojnásobit počet lidí dohlížejících na pořádek ve městě,” řekl náměstek primátora Jiří Bouška (ANO, Volba pro Mladou Boleslav). „Pokud se nám tento model osvědčí, určitě budeme uvažovat o jeho pokračování,” dodal.

Přestupky páchají podle primátora zejména cizinci

Možnou spolupráci bezpečnostní agentury se strážníky avizoval primátor města Raduan Nwelati (ODS) již před rokem. Uvedl, že ve městě se zhoršuje bezpečnostní situace. Podle primátora ve městě spáchají asi 90 procent všech evidovaných přestupků cizinci a každý třetí pracující v Mladé Boleslavi, v níž má svou továrnu i Škoda Auto, je momentálně podle Nwelatiho cizinec. Městská policie se musí zabývat například problémy s opilci, drogami, rušením nočního klidu, rvačkami, obtěžováním nebo násilnými trestnými činy.

Mladá Boleslav bojuje s nedostatkem strážníků, kterých by ve městě mělo být 68. Město se snaží nové strážníky přilákat náborovým příspěvkem 150 000 korun, příspěvkem na bydlení nebo rizikovým příplatkem. Ve městě působí také preventisté kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám