Hlavní obsah

V Liberci obnovili ukradenou vatikánskou mozaiku

Právo, Michael Polák
Liberec

Unikátní mikromozaiku, zobrazující Hejnickou madonu s Ježíškem v náručí, mohou poprvé spatřit návštěvníci Severočeského muzea v Liberci. Dílo, jehož hodnota se dá odhadnout na desítky tisíc eur a které pravděpodobně vyrobili mistři mozaikových dílen ve Vatikánu ve druhé polovině 19. století, dlouho leželo zapomenuté a neidentifikované v depozitáři muzea.

Foto: Michael Polák, Právo

Spanilost madoně vrátila restaurátorka Magdalena Kracík Štorkánová (na snímku). „Úsměv, který madoně chyběl, jsme třikrát předělávali. Teprve napočtvrté jsem s ním byla spokojená,“ řekla.

Článek

Badatelé se mu začali věnovat až loni v rámci tématu Mozaiky, na němž liberecké muzeum průběžně pracuje už od roku 2011. Ukázalo se, že objevené a poničené dílo má mimořádnou hodnotu i hodně nejasnou historii.

„Pro nás je to zásadní objev, který má v našem sklářském kraji mimořádný význam,“ sdělil ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek. „Mimořádné je to v tom, že vatikánských mozaik je v Česku možná maximálně pět,“ upřesnil.

Muzeum podle něj nemá žádné informace o tom, kdo si mozaiku nechal ve Vatikánu vyrobit. Ví se ale, že původně byla součástí hrobky na hřbitově v liberecké Budyšínské ulici. „Odtud pak zmizela a do muzea ji v sedmdesátých letech předala Veřejná bezpečnost poté, co ji objevila u zadrženého zloděje historických artefaktů,“ doplnil Křížek.

Na hřbitov už se mozaika nevrátila, neboť ten nechalo tehdejší vedení města z velké části zničit. Ztvárnění madony na mozaice vychází z podoby sošky Panny Marie umístěné v monstranci v Hejnicích na Liberecku, v místě s významnou poutní tradicí v regionu.

„Tato Hejnická madona je proslulá a typická svým půvabem a úsměvem. Ale na objevené mozaice madoně kvůli poškození úsměv chyběl. Rekonstrukce mozaiky jí ale krásu vrátila a madona je po čtyřiceti letech znovu spanilá,“ uzavřel ředitel Severočeského muzea. To bude nyní unikátní mozaiku vystavovat jako exponát měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám