Hlavní obsah

V Liběchově u Mělníka byly nalezeny artefakty z druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liběchov

Ve středočeském Liběchově byly na půdě místní pošty nalezeny fotografie, dokumenty a jiné drobnosti z období druhé světové války. I přes to, že byl objev učiněn náhodou, si jsou organizátoři jistí tím, že odkryjí totožnost postav na fotografiích. Část objevených věcí je vystavena ve výloze infocentra. Pro místní má nález důležitou hodnotu.

V Liběchově u Mělníka byly nalezeny artefakty z druhé světové války Video: Novinky

 
Článek

Liběchov je nejmenším městem Středočeského kraje a za druhé světové války byl hraniční obcí. „Město mělo napůl českou a napůl německou populaci,“ vysvětluje Břetislav Tureček, který se v Liběchově podílí na osvětové činnosti.

Důležitost pro rodáky

Podle vedoucího katedry historie na filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně Martina Veselého objev fotografií a předmětů není neobvyklý, pro místní má ale veliký význam. „Je důležitý pro lidi, kteří zde žijí, a kteří poznávají historii tohoto města,“ objasnil Novinkám. Veselý se intenzivně zabývá takzvanými "dějinami každodennosti" v Sudetech a napsal o tomto tématu již několik publikací.

Foto: archiv města Liběchov

Poklad byl nalezen náhodou.

Veselý ale zároveň upozorňuje na to, že území po mnichovském diktátu spadalo pod Velkoněmeckou říši a v důsledku toho, že se mnoho obyvatel muselo vystěhovat a jiní naopak přicházeli, byla paměť obyvatel přerušená. „Obyvatelé se s místem sžívali, hledali kořeny a tohle jim pomůže pochopit, kdo tady žil, co mají hledat,“ dodal.

Skrýš na půdě

Objev byl učiněn čirou náhodou, a to, když byli pracovníci městských služeb pověřeni úkolem zjistit stav podlahy na půdě liběchovské pošty. „Vytrhli jsme pár prken a v jednom místě jsme našli nametené odpadky. Kolega se v tom začal hrabat a zjistil, že tam jsou fotografie a papíry,“ sdělil Novinkám Bohumír Šafránek, jeden z nálezců a rodák z Liběchova.

Jeden z největších pokladů římských mincí vykopali jezevci

Koktejl

Mezi nalezenými předměty se kromě fotografií nachází i různé dokumenty, mince nebo růžence. Na fotografiích jsou snímky celých rodin, dětí nebo vojáků v uniformách wehrmachtu.

Právě díky malé velikosti města bude možné osoby na snímcích propojit s konkrétními lidmi. „Budeme znát přesná jména, dohledáme, kdo na těch fotkách je a proč se fotil. Už teď víme, kudy tito vojáci putovali na frontách za druhé světové války,“ uvedl hrdě Tureček.

Foto: Novinky

Výstava obsahuje jen část pokladu.

Výstava bude mít dvě fáze, přičemž ta první již probíhá a veřejnosti je přístupná do konce září. V budově infocentra si návštěvníci aktuálně mohou prohlédnout část fotografií. Druhá fáze bude obsahovat více informací o konkrétních písemnostech a bude se jednat o trvalou výstavu, na které se do doby ukončení této výstavy pracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám