Hlavní obsah

V krizové oblasti na Karvinsku karanténu nikdo nekontroluje

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severní Moravě, konkrétně na Karvinsku, přibyly stovky nakažených covidem-19. Krajští hygienici proto spustili masivní testování, hlavně horníků a jejich rodin, mezi nimiž se koronavirus nejvíc šířil, a vydali od úterý zpřísňující opatření. Ve středu začali s kontrolami, ale na dodržování karantény nedohlédnou.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Na Karvinsku probíhá plošné testování v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Kontroly jsou prováděny našimi pracovníky od dnešního dne. Postihy jsme zatím neuplatnili,“ sdělil Právu Petr Kopřivík, mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě.

Ta tento týden nařídila, aby lidé na Karvinsku a Frýdecko-Místecku nadále například nosili ve vnitřních prostorech nebo MHD roušky, ruší se také hromadné akce. Kopřivík ale Právu potvrdil, že to, zda lidé dodržují nařízené karantény, hygienici aktivně nekontrolují. Jsou za tím hlavně kapacitní důvody. „Provádíme je tak jen na základě podnětů,“ uvedl.

Nicméně předpokládá, že naprostá většina lidí nařízenou karanténu neporušuje. „Není nám zatím známo nedodržování karantény,“ dodal.

Hygienici to svádějí na nás, ale zakrývají vlastní chyby, říká šéf hornických odborářů

Domácí

Hygiena má podle Kopřivíka přehled jen o karanténách, které sama vydává. „Přehled o všech karanténách má nejspíše sociální správa, protože když lékař vystaví někomu karanténu, tak je to v podstatě neschopenka,“ uvedl. Dodržování karantény podle něj může kontrolovat i policie, která má možnost její porušení řešit na místě jako přestupek nebo to může postoupit hygieně.

Nakažených horníků je přes 20 procent. Drtivá většina o tom neměla ani tušení

Domácí

Problém je ovšem v tom, že o lidech v karanténě policii nikdo zpravidla neinformuje. Podle mluvčího Karviné Lukáše Hudečka to hygiena ani udělat nemůže, protože nesmí poskytnout údaje o lidech. Policie tak může reagovat jen na případná udání, třeba sousedů.

Nařízené karantény podle mluvčí Jitky Drmolové nekontroluje ani Česká správa sociálního zabezpečení.

Resort nemá přehled

„Naše okresní správy sociálního zabezpečení kontrolují dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, ale nejsou oprávněny provádět žádné kontroly ve vztahu k dodržování karantény ani ukládat případné sankce, a to bez rozdílu, zda karanténu vystavil hygienik či praktický lékař,“ sdělila Právu. S dotazy ohledně dodržování nařízené karantény, kontroly či případných postihů za její nedodržení je podle Drmolové nutné obrátit se na ministerstvo zdravotnictví.

Karviná má pocit, že ji stát nechal na holičkách

Domácí

To ale příliš sdílné nebylo. „Dodržování karantény kontrolují místně příslušné krajské hygienické stanice. Informace o výsledcích kontrol jsou v jejich gesci. Za porušení nařízené karantény hrozí uložení pokuty až do výše tří milionů korun,“ napsal Právu Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva.

Na to, jaké jsou výsledky těchto kontrol a zda vůbec nějaké probíhají, už ale neodpověděl. Stát pak podle vyjádření hygieniků nemá dobrý přehled ani o tom, kolik lidí v karanténě vlastně je.

Jako na nemocenské
Lidé v karanténě mají nárok na částečnou náhradu výdělku, jako by byli doma s nemocí. První dva týdny náhradu vyplácí zaměstnavatel. Jako u běžné nemoci dostanou 60 procent základu průměrné mzdy.
O karanténě, jejím trvání a ukončení rozhoduje s lékaři krajská hygienická stanice, případně ministerstvo zdravotnictví, a jsou povinny podat zaměstnavateli na jeho žádost informaci o tom, že zaměstnanci byla karanténa nařízena.
Zaměstnavatelé platí náhradu mzdy za pracovní dny či svátky, kdy člověk pracuje, stejně jako u pracovní neschopnosti pro nemoc.
Pokud bude karanténa nařízena po dobu delší než 14 kalendářních dnů, tak od 15. dne bude zaměstnance vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení.

Reklama

Související články

Naštvané Karvinsko hledá viníky krize

Města i obce na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se ještě nevzpamatovaly ze šoku, který jejich obyvatelům způsobila v pondělí vydaná zpřísňující opatření...

Výběr článků

Načítám