Hlavní obsah

V Klementinu padl v noci rekord, teplota byla jako v létě

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přechod teplé fronty přes naše území způsobil, že v noci ze čtvrtka na pátek padaly teplotní rekordy. Historické tabulky se budou přepisovat například v pražském Klementinu, kde se už ve tři hodiny dostala teplota na 13 stupňů Celsia, čímž byl překonán dosavadní celodenní teplotní rekord z roku 1987, který měl hodnotu 12,4 stupně Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Páteční teploty přes den jsou paradoxně nižší, než byly ty noční.

„Nejvyšší teploty byly v Čechách na stanicích většinou zaznamenány hned po půlnoci, poté rtuť teploměru mírně klesala. Na Moravu a do Slezska teplá vlna dorazila později. Takové teploty jako noc z 18. na 19. prosince přinášejí běžně letní měsíce,” konstatovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Teploty přitom stoupaly velmi rychle a například v Teplicích se z devíti stupňů Celsia dostaly během několika desítek minut až na 13,5 stupně.

Na jihu Moravy bylo dokonce 14,8 stupně Celsia

Na Vysočině byly překonány teplotní rekordy na 12 měřicích stanicích. Nejvíc naměřili meteorologové v Havlíčkově Brodě, a to 12,3 stupně Celsia. Dosavadní rekordní teplota tam byla naměřena v roce 1965, kdy teploměr ukázal deset stupňů. Přes 12 stupňů na hodnotu 12,2 dnes vystoupily teploty také v Dukovanech na Třebíčsku a Velkém Meziříčí na Žďársku. ČTK to řekl Mojmír Martan z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Vůbec nejtepleji bylo v Lednici a v Pohořelicích na jižní Moravě, kde se teplota dostala na 14,8 stupně Celsia.

Teplé počasí však nevydrží a již v noci na sobotu se bude ochlazovat, víkendové ranní teploty se budou pohybovat mezi šesti až jedním stupněm Celsia. O víkendu očekávají meteorologové silný vítr, který v souvislosti s očekávaným sněžením může způsobovat v polohách nad 600 metrů nad mořem vznik sněhových jazyků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám