Hlavní obsah

V kauze jízdenek nelze říci, že Rittig způsobil škodu, tvrdí posudek dopravního podniku

– Praha

Posudek pro pražský dopravní podnik uvádí, že nelze říct, zda a jaká škoda firmě vznikla v kauze jízdenek, v níž je viněn i lobbista Ivo Rittig. Píší to úterní Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Článek

Policie v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik obvinila pět lidí včetně Rittiga z praní špinavých peněz. Podle dřívějších informací médií uzavřel podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Neograph jí prý odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz asi Rittig. Lobbista nařčení fondu i policejní obvinění odmítá.

Čerstvý posudek pro dopravní podnik zpracoval znalecký ústav Equita Consulting. Deníky uvádějí, že podle autorů posudku nelze stanovit, zda dopravnímu podniku vznikla zakázkou na jízdenky škoda, respektive jestli byl kontrakt předražený, jak tvrdí policie. Zakázku totiž prý nelze srovnat s jinou, obdobnou, protože taková neexistuje.

Znalci podle deníků konstatovali, že smlouva s Neographem je časově a věcně neporovnatelná s firmami, které dodávaly dopravnímu podniku jízdenky před Neographem a po něm. Nelze porovnávat ceny jízdenek pražského dopravního podniku s cenami lístků v jiných městech a jejich dopravních podnicích – například kvůli odlišnému počtu cestujících nebo kvůli odlišnému pojetí způsobu zabezpečení jízdenek proti padělání, míní znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám