Hlavní obsah

V Karolinu jmenovali profesory, Zemanem odmítnutá trojice měla smůlu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pražském Karolinu se v pátek uskutečnila ceremonie předávání jmenovacích dekretů vysokoškolským profesorům. Mezi nimi nebyla trojice, kterou odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman s odůvodněním, že existují závažné informace znemožňující mu podepsat jejich jmenovací dekrety.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slavnostní předávání dekretů nově jmenovaným profesorům ve Velké aule pražského Karolina.

Článek

Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch připomněl, že prezident sice může odmítnout jmenovat profesory, ale je přitom omezen ústavou. Musel by podle něj „vyvrátit presumpci vědecké rady” a dokázat, že navržení kandidáti nejsou význačnými osobnostmi ve svém oboru. Případně by o tomtéž musel přesvědčit premiéra, respektive vládu, neboť premiér jmenovací dekrety kontrasignuje.

Gerloch při té příležitosti zdůraznil, že ačkoli se aktivity trojice odmítnutých kandidátů nemusí někomu líbit, zákonné podmínky jejich jmenování byly splněny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. U Eichlera s Ošťádalem mu vadí jejich minulost, v případě Fajta má Zeman problém se situací kolem Národní galerie, v jejímž čele Fajt stojí. Instituce prý chtěla po bance, která ji sponzoruje, příspěvek na platy zaměstnanců včetně odměny ředitele. Fajt to odmítl.

Prezidenta se pokusili přesvědčit ke změně stanoviska zástupci akademické obce i dnes již bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), nicméně hlava státu setrvala na svém názoru. Rektoři kvůli tomu zvažovali i bojkot ceremoniálu.

Gerloch, který je odborníkem na ústavní právo, následně konstatoval, že akademici od premiéra očekávají, že bude s prezidentem jednat, proč řádně neodůvodnil své rozhodnutí o nejmenování trojice kandidátů. Nevyloučil ani možnost, že by mohlo dojít na soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám