Hlavní obsah

V Jizerských horách uzavřeli kvůli ledovce silnici kolem přehrady Souš

Silničáři v neděli v podvečer uzavřeli kvůli ledovce silnici druhé třídy 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách. Na silnici uvízlo několik aut, v pondělí ráno bude stav uzavírky aktualizován, uvedl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přehrada na Černé Desné leží 770 metrů nad mořem a je zdrojem pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Silnice kolem ní se kvůli zvýšenému riziku znečištění vody vždy s prvním sněhem pro automobily uzavírá.

Loni museli silničáři komunikaci, která je spojnicí z Jablonecka na Frýdlantsko, uzavřít už 13. listopadu, když v horách napadlo až 20 centimetrů sněhu a na silnici havarovalo několik aut. Od 15. listopadu pak byla díky oteplení znovu průjezdná. Pro dopravu ji znovu uzavřeli 29. listopadu. Další vlna oteplení už nepřišla, a tak se tam provoz vrátil až letos 23. dubna.

Mrznout začne od poloviny prosince

Počasí

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Silničáři budou v zimě udržovat 2011 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Silnice 290 je jednou z mála, které se v kraji v zimě neudržují. Komunikace je v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, v zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba komunikace by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Zcela bez údržby zůstane letos v zimě v Libereckém kraji jen 60 kilometrů komunikací. „Většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava,” řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Na 17 úsecích hlavně v Jizerských horách a západních Krkonoších je od 1. listopadu povinná zimní výbava.

Reklama

Výběr článků

Načítám