Hlavní obsah

V Jeseníkách se utrhla největší lavina za posledních 20 let

Po vydatném sněžení z uplynulých dní leží ve vrcholových partiích Jeseníků až 180 centimetrů sněhu. Pro lyžaře jsou na sjezdovkách ideální podmínky, ale túry horská služba nedoporučuje kvůli silnému větru a mlze. Ve Velkém Kotli se uvolnila velká lavina o délce až 400 metrů. Lavinové nebezpečí zůstává na třetím stupni.

Foto: FB Hotel Praděd

Zapadlý vůz horské služby v Jeseníkách (ilustrační foto)

Článek

Kvůli velkému množství sněhu, který na horách připadl v uplynulých dnech, by se neměli vydávat lyžaři či turisté mimo vyznačené trasy. V týdnu podle dispečera horské služby Jiřího Hejtmánka ujela velká lavina ve Velkém Kotli.

„Lavina byla pravděpodobně samovolná. Dá se říci, že za posledních 20 let to byla největší lavina v Jeseníkách. Urvaly se zhruba dva metry sněhu, odtrh byl dlouhý 300 až 400 metrů. Utrhlo se to na firnovém podkladu, který se vytvořil během oblevy kolem Vánoc a Silvestra. Veškerý sníh, který připadl za posledních 14 dní, odjel v těchto úsecích dolů,” řekl Hejtmánek. Kdy přesně se lavina odtrhla, horská služba neví, svědci si jí všimli v úterý a nahlásili to záchranářům.

Největší laviny v Jeseníkách padají podle lavinového specialisty na jaře, koncem března a začátkem dubna. Jde o základové laviny. Svou roli hraje fakt, že kotel je otočen na jih a svítí na něj slunce.

„Tato lavina však byla desková, takže odjela jednom jedna nebo několik vrstev nad základovou vrstvou. V laviništi tak zbylo zhruba ještě půl metru sněhu, místy i více,” dodal Hejtmánek.

Lyžaři jsou spokojení

Milovníci zimních sportů se mohou těšit na relativně dobré podmínky. „Na Ovčárně máme dva stupně pod nulou, je tu mlha a fouká na hřebenech poměrně silný vítr. Běžecké stopy jsou projeté z Ovčárny na Červenohorské sedlo a na Vřesovou studánku. Ve spodních částech se trasy kolem Karlova a Paprsku projedou určitě na víkend. Ve středu bylo mírné oteplení, prachový sníh se tak usadil a vznikla krusta, takže se už nevytvářejí sněhové jazyky,” Hejtmánek.

Dostatek sněhu si pochvalují lyžařská střediska. Díky přírodnímu sněhu zprovozňují další sjezdovky, ale i atrakce. Například na Červenohorském sedle, kde hlásí až půldruhého metru sněhu, zimní nadílky využili k vybudování snowparku na jižním svahu. Dostatek sněhu hlásí i níže položená střediska, jako jsou například Hlubočky u Olomouce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám