Hlavní obsah

V Jeseníkách je kvůli sněhu kalamita, hrozí povodně

Aktualizováno

Husté sněžení v Jeseníkách i vydatné srážky v nižších polohách v pátek komplikují život i dopravu. Pro řidiče je mnoho silnic nesjízdných kvůli popadaným stromům i závějím. Meteorologové zároveň varují, že srážky zvednou hladiny řek až na třetí stupně povodňové aktivity.

V Polance na potoku Polančice vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

V oblasti Jesenicka a Šumperska napadlo kolem 10 centimetrů sněhu, který se drží i na silnicích v nižších polohách. Řidiči, kteří již vesměs mají letní pneumatiky, se potýkají s problémy.

Kamióny stojí v kopcích a policisté kvůli kalamitnímu stavu vyzývají řidiče, aby se do oblasti raději vůbec nevydávali. Dopravu komplikují rovněž popadané větve a stromy, které neunesly tíhu mokrého sněhu.

Sněhovou kalamitu museli vyhlásit také na jihu Čech, kde se potýkají s vážnými problémy v dopravě a v dodávkách elektrické energie. [celá zpráva]

Sníh na ČeskobudějovickuVideo: Pavel Orholz, Právo

Srážky zvyšují hladiny řek

Na severu a východě Moravy hrozí kvůli vydatným srážkám povodně, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V Polance na potoku Polančice vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity

V oblasti Beskyd očekávají meteorologové nadále vydatné srážky. Během noci napršelo v Beskydech 20 až 35 mm. Do páteční půlnoci by mělo v oblasti spadnout dalších 15 až 25 mm.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V ostravské části Polanka nad Odrou vodohospodáři vyhlásili na říčce Polančici třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení.

Třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení platí na Polančici v Ostravě, druhý například na řece Opavě. Na dvou dalších místech, v Držkovicích na Opavsku a Kozlovicích na Frýdecko-Místecku, platí na řece Opavě a na Ondřejnici druhý povodňový stupeň, tedy stav pohotovosti. Na 16 dalších místech platí první stupeň.

Výrazně stoupají i hladiny Bečvy, Odry, Ostravice a Olše. Během dne budou hladiny vodních toků ještě stoupat.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Situace v Polánce nad Odrou v Ostravě

Kulminace se očekává večer

Kulminace se očekává během odpoledních a večerních hodin. V ojedinělých případech nelze vyloučit i krátkodobé dosažení třetího povodňového stupně.

Srážky by měly podle meteorologů postupně ustávat během soboty, kdy by měly přecházet do přeháněk. Změna počasí nastane podle předpovědi až v neděli, kdy se vyjasní a také oteplí. Odpolední teploty by se měly vyšplhat až na 16 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám