Hlavní obsah

V Hradci Králové se rozloučili s posledním z pětice padlých vojáků

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Čtyři čeští vojáci zemřeli 8. července v afghánském Bagrámu po výbuchu způsobeném sebevražedným atentátníkem. Zraněno jich ale bylo pět. Naděje, že rotmistr Jaroslav Lieskovan boj o život vyhraje, však skončila o šest dní později, kdy i on následkům mnohočetných zranění podlehl. Poslední rozloučení se konalo v úterý v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pohřeb Jaroslava Lieskovana

Článek

Český voják byl nejprve operován přímo v Afghánistánu, poté byl i přes zvýšené riziko přepraven do České republiky. „Lékaři mi říkali, že ještě nezažili, aby někdo dokázal tak dlouho vzdorovat, tak závažným zraněním,“ prozradil ministr obrany Martin Stropnický, který se osobně zúčastnil úterního rozloučení ve smuteční síni v Kuklenách v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

I pohřeb Jaroslava Lieskovana proběhl s vojenskými poctami

Kromě rodiny se s Lieskovanem přišly rozloučit stovky přátel a kolegů z armády.

Během obřadu promluvil i bývalý vojenský kaplan Miroslav Jordánek, který se sám dvakrát účastnil mise v Afghánistánu. „Byl to vynikající voják, měl mimořádnou fyzickou kondici i zkušenosti. Byl kamarádem a tím nejlepším způsobem ovlivňoval vnitřní kvalitu své jednotky. Byl to mimořádný bojovník, což jsme viděli i na tom, jak se rval o život,“ neskrýval úctu Jordánek. Dodal rovněž, že o hrdinství mrtvých vojáků vůbec nepochybuje.

Armáda se semkla, ocenil náčelník Generálního štábu

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla byly poslední dva týdny neskutečně těžké. „Pro rodiny padlých vojáků, ale i pro vojáky, pro kolegy, kteří pochované znali. Za tyto dva týdny jsme se mnohé naučili, armáda se semkla, protože taková událost vojáky přiměje přemýšlet trochu o jiných hodnotách, než s jakými se denně setkávají. Z nich bych na první místo vyzdvihl solidaritu, sounáležitost a kamarádství,“ vyjmenoval Pavel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Podpis kondolenčních listin

Jedním z projevů solidarity je i finanční sbírka, založená ve prospěch pozůstalých rodin. Jen po Jaroslavu Lieskovanovi zůstala vdova se třemi malými dětmi. Speciální konto 44665522/0800 s variabilním symbolem 916 nechali zřídit kolegové z armády a jak uvedl mluvčí Milan Němec je na něm už více než dva milióny korun. Výtěžek bude rozdělen rovným dílem mezi rodiny obětí.

Zkušený veterán a přirozený vůdce

Lieskovan, který měl přezdívku Lesy, byl příslušníkem 43. výsadkového motorizovaného praporu v Chrudimi. Sloužil tu 19 let. Osmkrát byl na misi v zahraničí - v Bosně, Kosovu a čtyřikrát v Afghánistánu. „Vojáků, kteří mají za sebou osm misí, tolik není. A Jarda Lieskovan kromě toho, že byl zkušeným vojákem, byl i osobnost. Byl to přirozený vůdce, kterému lidé věřili,“ doplnil velitel generálního štábu Pavel.

S tím bezezbytku souhlasil i generál major Aleš Opata. Během smutečního obřadu připomněl osobní statečnost zemřelého přítele, s nímž se nejednou dostal do nebezpečné situace, ale vždy věděl, že se na něho může spolehnout.

Během pohřbu, který se konal s vojenskými poctami, byl Lieskovan in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka a od ministra obrany dostal vyznamenání Kříž obrany státu in memoriam.

Už minulý týden měli pohřby v Chomutově, Hradci Králové a v Týništi nad Orlicí padlí vojáci David Beneš, Jan Šenkýř a Libor Ligač. V pondělí byl v Jičíně pohřben četař Ivo Klusák. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé se rozloučili s dvojicí padlých vojáků

V Hradci Králové a v Týništi nad Orlicí se v pátek uskutečnila poslední rozloučení s desátníky Janem Šenkýřem a Liborem Ligačem, kteří zahynuli minulý týden...

Výběr článků

Načítám