Hlavní obsah

V drogových kauzách hrozí chaos, musíme to řešit, varuje národní koordinátor

Regulaci drog je třeba nově řešit, hrozí nejednotné posuzování soudů a zbytečný nárůst odsouzených v drogových kauzách. V reakci na čtvrteční verdikt Ústavního soudu, který vrátil posuzování trestného množství drog do pravomocí soudů, to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Chce kvůli tomu ustavit pracovní skupinu odborníků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jindřich Vobořil

Článek

Ústavní soud (ÚS) zrušil část trestního zákoníku, díky níž vláda směla prostřednictvím svého nařízení určit trestné množství drog. Soudci zrušili také část vládního nařízení včetně tabulky vymezující „větší než malé množství“ u jednotlivých omamných a psychotropních látek. [celá zpráva]

„Držení značného množství drog může být jedním soudem v jedné věci posouzeno jako přestupek, v jiné věci jiným soudem může naopak mnohem menší množství drogy vést k odsouzení za trestný čin. Existuje tak opětovné riziko zbytečné a nákladné kriminalizace uživatelů drog,“ varoval Vobořil.

Chce proto ustavit pracovní skupinu, v níž by kromě soudců a policie zasedli experti na závislosti a hygienici a která by se zabývala tím, jak má vypadat dobrá praxe v posuzování jednotlivých případů. Podle Vobořila je třeba, aby soudy posuzovaly každý případ individuálně, a člověka, který měl u sebe drogy skutečně jen pro vlastní potřebu, neposílaly za mříže, ale na léčení.

Problém s novými drogami

„Posoudit to, zda dané množství látky pro daného člověka je množství malé, nebo větší než malé, s přihlédnutím k jeho potřebě, je pro orgány činné v trestním řízení a pro soudce velmi drahé,“ doplnil vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík.

Kromě nárůstu nákladů se odborníci obávají toho, že česká legislativa nyní nebude schopná reagovat na nové syntetické drogy. Revidované seznamy toho, co je považováno za drogy, totiž ministerstvo zdravotnictví v rámci své novely navrhovalo přesunout do nařízení vlády. Tento postup ale rozhodnutí Ústavního soudu znemožnilo, a kontrola nových drog tak zůstává v současné podobě.

„Čerstvým rozhodnutím Ústavního soudu se neděje nic dramatického a oblast návykových látek je stále regulována trestním zákoníkem i zákonem o návykových látkách. Ovšem policejní a soudní praxe se tímto rozhodnutím Ústavního soudu vrací před rok 2010 se všemi riziky, která s sebou předchozí úprava nesla,“ upozornil Vobořil s tím, že nové možnosti, jak drogy regulovat, chce hledat i v zahraničí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám