Hlavní obsah

V DOXu startuje výstava čínského karikaturisty. Ambasáda prý tlačila na její zrušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velký ohlas jak v tuzemsku, tak v zahraničí vzbudila výstava MADe IN CHINA, kterou v pátek uvede Centrum současného umění DOX. Autorem je čínský aktivista a disident vystupující pod pseudonymem Badiucao. Ve svých dílech upozorňuje na porušování lidských práv komunistickým režimem. Čínská ambasáda v Praze tlačila na kurátorku, aby výstavu zrušila, upozornil server Aktuálně.

Foto: Profimedia.cz

Čínský aktivistický umělec Badiucao

Článek

„Výstava mapuje umělcovu grafickou, malířskou i další tvorbu, která tematizuje porušování lidských práv, cenzuru uvalenou na čínské občany během pandemie Covid-19, represe disentu v Myanmaru během vojenského státního převratu v roce 2021, násilnou kulturní asimilaci Ujgurů či potlačené protesty proti rostoucímu uplatňování moci Číny v Hongkongu,” stojí v anotace výstavy.

Nejnovější umělcovy práce reflektují i válku na Ukrajině.

Název MADe IN CHINA připomíná známý spotřebitelský termín „Vyrobeno v Číně". Pokud se ale zvýrazní anglické slovo mad, které v překladu znamená šílený, získává projekt jiný význam.

Jak upozornil server Aktuálně, kurátorka výstavy Michaela Šilpochová měla ve středu odpoledne neobvyklý telefonát od ženy, která se představila jako reprezentantka čínské ambasády v Praze.

Sdělila jí, že „doufá, že se výstava nebude konat” a že pokud ano, „ublíží citům čínského lidu” a výrazně poškodí česko-čínské vztahy. Telefonní linka, ze které volala, opravdu patří kulturnímu oddělení ambasády, ověřilo Aktuálně.

Foto: Profimedia.cz

Loňská výstava v Lombardii

„Jak se dalo očekávat, moje výstava v Praze dostala od čínské ambasády patřičnou 'péči',” sarkasticky poznamenal sám umělec Badiucao.

Je to jejich problém, reagoval DOX

DOX incident označilo za pokus o zásah do umělecké tvorby. „Jsme soukromá instituce a na plánu uvést výstavu nic neměníme. Pokud má Čína s výstavou problém, je to problém této země, nikoliv náš,” řekla Aktuálně.cz kurátorka Šilpochová.

„Ambasáda Čínské lidové republiky údajně vyvíjí nátlak na výstavní síň DOX. Nepřijatelné. Česká republika garantuje umělcům svobodu slova a myšlení,” reagoval na Twitteru předseda senátního výboru pro zahraniční věci Pavel Fischer.

Čínský režim umělce Badiucao dlouhodobě pronásleduje. Karikaturista nyní žije v australském exilu. Jeho tvorba je Pekingu trnem v oku, jelikož ironicky napodobuje tamní komunistickou propagandu.

Na mezinárodní scéně se Badiucao prosadil hlavně díky sociálním sítím. Vystupuje proti jakékoli formě ideologické či morální kontroly uplatňované politickou mocí, staví se proti čínské vládní cenzuře a manipulaci s historickou pamětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám