Hlavní obsah

V ČSSD už se hledá nástupce ministra Chládka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sociální demokracii už se začíná mluvit o možných nástupcích ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který ve funkci brzy skončí. Skloňují se například jména poslanců Vlasty Bohdalové a Jiřího Zemánka, náměstka na ministerstvu školství Petra Hulinského nebo senátorky Evy Sykové.

Foto: Petr Horník , Právo

Mezi kandidáty na nástupce Marcela Chládka by mohla patřit senátorka a vědkyně Eva Syková.

Článek

Bohdalová je nyní místopředsedkyní sněmovního výboru pro vědu a vzdělání a podle některých sociálních demokratů patří mezi přední kandidátky na ministerskou funkci. Školství se dlouhodobě věnuje a navíc by byla teprve druhou ženou za ČSSD ve vládě. Strana přitom prosazuje větší zastoupení žen v politice. Na druhou stranu je Bohdalová považována za blízkou spojenkyni jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, který byl účastníkem takzvaného lánského puče.

Mezi další kandidátky by mohla patřit také místopředsedkyně senátního výboru pro vzdělávání a vědu Eva Syková, o jejíchž předpokladech v ČSSD málokdo pochybuje. Syková léta vede Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Na druhou stranu není členkou sociální demokracie, a nemusí tak mít ve straně stejně silnou pozici jako další kandidáti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Vlasta Bohdalová

Mezi nimi se objevuje i jméno bývalé místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Aleny Gajdůškové, která se ve své funkci věnovala otázkám vědy. Jeden přední sociální demokrat zmínil i poslance Zemánka, který v minulosti působil ve školství, nebo náměstka ministra školství pro podporu sportu a mládeže Petra Hulinského. Někteří uvažují také o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové.

Reklama

Výběr článků

Načítám