Hlavní obsah

V ČR ještě letos vznikne protiteroristické centrum

PRAHA

V České republice zřejmě ještě letos na podzim vznikne nový zpravodajský útvar - protiteroristické centrum. Bude získávat a shromažďovat informace, které se týkají terorismu, a předávat je do zahraničí. Řekl to ministr vnitra František Bublan.

Článek

Jádro centra na policejním prezidiu by měli tvořit policisté z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a finanční policie. S nimi budou spolupracovat zástupci zpravodajských služeb. Celkově by mohl mít nový útvar 30 až 50 lidí.

Podnětem pro vznik nového pracoviště byla loňská návštěva Bublana v sídle Europolu v Haagu. "Tam jsem zjistil, že informace do tohoto policejního centra chodí z Česka velmi sporadicky a z více míst. A to je špatně," řekl.

Problematikou terorismu se v ČR zabývá několik složek. Vedle Bezpečnostní informační služby (BIS) je to právě útvar pro odhalování organizovaného zločinu a kvůli sledování toků peněz pro teroristy také finanční policie. Některé cenné údaje může poskytnout také zahraniční rozvědka.

V novém centru by byli policisté zařazeni jako kmenoví zaměstnanci. Zpravodajci by spolupracovali buď "virtuálně", tedy na dálku, nebo by fyzicky seděli v kanceláři centra, byli by ale stále zaměstnanci svých tajných služeb. "Nebude tam mnoho lidí už proto, aby se informace udržely," řekl Bublan.

Znovu otázka registru účtů

Kvůli práci nového střediska bude podle Bublana zřejmě nutné opět jednat o zřízení centrálního registru účtů. Zpravodajským službám a policii by umožnil rychlý přístup k údajům o bankovních účtech vyšetřovaných lidí. Fungoval by jako centrální místo, odkud by byly dotazy rozesílány do jednotlivých bank. S návrhem na zřízení registru přišel ministr už v roce 2004. Kvůli námitkám ochránců lidských práv a zejména poslanců, kteří poukazovali na nedořešenou kontrolu pravomocí tajných služeb, byl ale nápad smeten ze stolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám