Hlavní obsah

V ČR 601 HIV pozitivních, na nemoc zemřelo 99 osob

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice počet nakažených HIV stále roste. Nyní je to 601 osob. Z nich už 99 zemřelo. Novinářům to řekla docentka Marie Staňková, vedoucí lékařka AIDS centra v pražské Fakultní nemocnici na Bulovce. "To jsou počty registrovaných. Kolik je to ve skutečnosti se velmi těžko odhaduje. Může to být třikrát i desetkrát víc," uvedla Staňková.

Foto: Pavel Jaňurek

Stavba nových zastávek v Karviné - Dolech

Článek

Dodala, že světová epidemie AIDS velmi rychle postupuje a už dnes je 42 miliónů HIV pozitivních a dalších 25 miliónů na nemoc zemřelo. "Mysleli jsme si, že když bude udělána široká osvěta mezi obyvateli, nemoc začne ustupovat. Bohužel se tak nestalo. Jen loni na světě přibylo pět miliónů HIV pozitivních osob a z toho 800 tisíc dětí do 15 let. Výrazně narůstá i počet nově infikovaných žen," řekla Staňková.

Podle ní Česká republika na tom zdaleka ještě není tak špatně jako některé okolní státy. "601 občanů ČR je HIV pozitivních a dalších 178 cizinců, kteří mají české občanství. Díky tomu, že léčba je plně dostupná pro všechny, plně rozvinutý AIDS mělo nebo má 163 nemocných, z nich 99 zemřelo," řekla Staňková.

Stoupá počet nakažených heterosexuálů

V České republice 52,9 procenta nakažených HIV jsou homosexuálové, ale dramaticky roste počet nakažených heterosexuálů. Těch už je 30 procent. Od roku 1987 se ani jeden pacient nenakazil při odběru krve. V ČR stoupá i počet nakažených těhotných žen. Tím, že každá žena, která je v jiném stavu, se musí podrobit vyšetření na HIV, bylo zachyceno několik HIV pozitivních žen, které o tom ani nevěděly.

"Z 63 těhotných na virus HIV pozitivních žen jich z testování bylo zjištěno 39. Z uvedených 63 těhotných žen, 44 porodilo a 17krát skončilo těhotenství potratem. Narodilo se 46 dětí, z toho dvakrát dvojčata," uvedla Staňková. Podle ní lékaři narozenému dítěti již do šesti hodin po narození podávají léky a teprve po 18 měsících mohou říci, zda dítě je skutečně HIV negativní nebo pozitivní. Ze 44 narozených dětí 29 je negativních, tedy nemá v sobě HIV virus. Pozitivní jsou tři a u zbytku narozených zatím není rozhodnuto.

Léčba je drahá, ale účinná.

V ČR je několik AIDS center. Pracují v Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem, v Českých Budějovicích, Ostravě, Brně a v pražské Nemocnici na Bulovce. Každý pacient se ze zákona musí podrobit lékařskému dohledu, což dřív nebylo a pokud odmítá odebrat léky, musí být o tom učiněn zápis. Pokud jde do jiného zdravotnického zařízení než AIDS center, musí to nahlásit. Dřív tato povinnost také nebyla. Lékaři mají všechny léky, které ve světě na AIDS jsou, k dispozici. Dokonce i lék Tenofovir, který vynalezl český vědec profesor Holý, vyrábí se v Americe a zatím nebyl pro Evropu uvolněn. "My ho však máme a léčíme s ním," uvedla Staňková.

Dodala, že všechny léky na HIV i AIDS ale mají hodně vedlejších účinků a záleží na tom, kdy pacient s nemocí přijde. "Po každém rizikovém styku by se měl dát nechat vyšetřit. Čím dříve se nemoc diagnostikuje, tím pro něj lépe. Díky moderní léčbě mohou bez příznaků onemocnění žít dalších i 20 let. Přijdou-li však později, může nemoc do měsíce skončit smrtí. Je to přísně individuální," uvedla Staňková a dodala, že v ČR je několik pacientů, kteří tuto nemoc mají od roku 1987. Léčba stojí 400 tisíc korun za rok, ale u moderních preparátů je téměř dvojnásobná.

Reklama

Související témata:

Související články

Členové Queen bojují proti AIDS písněmi

Na pozvání bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely přijeli do Kapského města multiinstrumentalista Dave Stewart známý z Eurythmics a dva bývalí...

Výběr článků

Načítám