Hlavní obsah

V Chebu zemřel senior na prasečí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb
Aktualizováno

V nemocnici v Chebu zemřel v sobotu 90letý pacient na následky prasečí chřipky A (H1N1). Jde tak už o 12. oběť letošní chřipkové epidemie a o druhý případ úmrtí v Karlovarském kraji, první pacient zemřel před pár dny v sokolovské nemocnici.

Foto: Mario Armas, Reuters

Po celém světě se rozjela vakcinace rizikových skupin obyvatelstva proti viru prasečí chřipky.

Článek

"Chřipka byla potvrzena v pátek, ležel na ARO. Od začátku byl jeho stav kritický," sdělila Novinkám Barbora Silná, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod níž chebská nemocnice spadá.

Podle informací Práva trpěl pacient s ohledem na věk kromě prasečí chřipky i dalšími zdravotními obtížemi.

V Karlovarském kraji bylo v pátek laboratorně potvrzeno šestnáct případů chřipky A (H1N1), z toho osm případů s klinicky závažným průběhem.

Nemocnice v Karlových Varech, Chebu, Sokolově a Ostrově už zakázaly na některých odděleních návštěvy.

Podle dat hygieniků se Česká republika momentálně nachází ve stádiu rozvinutí chřipkové epidemie. Podle národní referenční laboratoře přibylo v Česku potvrzených chřipkových infekcí typu A na přelomu roku, jednoznačně převažuje subtyp A(H1N1), v menší míře byly prokázány také subtypy A(H3N2) a typ B.

Objevily se těžké průběhy chřipky komplikované zápalem plic, kdy byla nutná přístrojová podpora dýchání. O epidemii hygienici mluví, pokud jsou nemocí nakaženy dva tisíce lidí na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám