Hlavní obsah

V Česku se pohybuje cizinec podezřelý ze spolupráce s islámskými teroristy, řekl Zeman

• Aktualizováno

Podle prezidenta Miloše Zemana se v ČR pohybuje člověk z Afriky, který je „důvodně podezřelý” ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Zeman to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident bližší informace k jeho identitě neuvedl a odmítl i námitku moderátora, že svým prohlášením může děsit občany.

„Právě proto jsem neřekl jeho jméno. To už by bylo porušení, a jestliže jenom řeknu, že je z Maghrebu, tak vy jistě víte, že Maghreb zahrnuje Maroko, Tunisko, Alžírsko, a dokonce Libyi, tak tato informace je natolik neurčitá, že nikoho, kromě tohoto člověka neohrožuje, ale já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen,“ reagoval Zeman.

Zeman informaci o podezřelé osobě uvedl v souvislosti se vznikem nového Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které kritizuje. Podle svých slov četl „čtyři šifry” a jedna z nich tuto informaci obsahovala.

Prezident podotkl, že pracovníci centra tyto informace mít nebudou.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nechtěl informace zveřejněné prezidentem  potvrzovat ani vyvracet. Uvedl pouze, že bezpečnostní složky pracují.

Anketa

Je podle vás správné, aby prezident zveřejňoval informace o sledování lidí podezřelých z napojení na teroristy?
Ano
59,6 %
Ne
40,4 %
Celkem hlasovalo 6340 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám