Hlavní obsah

V Česku se objevil virus zika, nakazili se dva turisté

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo výskyt viru zika v České republice. Zachyceny byly dva případy. Nakažení jsou turisté. Muž pobýval na Martiniku, žena v Dominikánské republice. Jejich léčba probíhá ambulantně, uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

Vedle ministra vystoupily na tiskové konferenci ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská a primářka infekčního oddělení Hana Roháčová.

Pacienti jsou podle Roháčové v dobrém stavu. Virus se u nich projevil horečkou, bolestí svalů, hlavy a vyrážkou. Ženě je 49, muži 58 let. Ze svých dovolených se vrátili v polovině února. Žena není těhotná, a nehrozí proto riziko pro plod.

Mužům, kteří se vracejí z rizikových oblastí, lékaři nicméně nedoporučují po dobu čtyř týdnů nechráněný pohlavní styk. V případě nákazy se tato lhůta prodlužuje na šest měsíců.

Ministr doporučil zvážit cesty do rizikových oblastí

Němeček lidem doporučil, aby zvážili, zda musí cestovat do rizikových oblastí, zároveň připomněl, že dovolenou mohou strávit stejně dobře v Evropě, severských zemích či v ČR.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Epidemie nákazy virem zika se v současné chvíli šíří především v Latinské Americe, kde byly doposud zaznamenány stovky případů. Infekce se přenáší bodnutím komára rodu Aedes aegypti. Inkubační doba je tři až 12 dnů. Nákaza se projevuje obecnými chřipkovými příznaky – bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou, případně i vyrážkou a zánětem spojivek.

V případě těhotných žen je virus spojován s poškozením plodu, u kterého dochází k zastavení růstu mozku (tzv. mikrocefalus).

Brazílie již zaznamenala 4690 případů mikrocefalie, u nichž je potvrzená či možná spojitost s virem zika. Proti viru zatím není žádná vakcína. Světová zdravotnická organizace (WHO) na začátku února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám