Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy, bylo až 21,5 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na několika místech České republiky padly v úterý teplotní rekordy. V Pražském Klementinu i na Libuši naměřili meteorologové teplotu 21,5, respektive 20,9 stupně Celsia, čímž byla překonána zdejší maximuma pro tento den. V Pardubicích vystoupala rtuť teploměru na 19,5 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1956 zde byl překonán o dvě desetiny stupně.

Článek

Jeden z rekordů byl překonán v Klementinu, kde se teplota měří již od roku 1775, rtuť zde vystoupala až na 20,4 stupně Celsia, čímž bylo o tři desetiny překonáno maximum z roku 1989, oznámila Dagmar Honsová z Meteopressu. Na pražské Libuši vystoupala rtuť na 20,9 stupně a na Karlově bylo v úterý dokonce 21,5 stupně Celsia.

"Maximální teplota se měří na klimatickém teploměru až po západu slunce, takže může jít ještě o nějakou desetinku nahoru," předpověděl královehradecký meteorolog Dušan Čičman v souvislosti s překonáním rekordu v Pardubicích.

V nedalekém Hradci Králové rekord však podle Čičmana v úterý zcela jistě nepadne. "Maximum pro Hradec Králové je z roku 1943 a činí 23,1 stupně. Dnes bylo zatím nejvíce 18,9 stupně Celsia," řekl. Poznamenal, že zvlášť na podzim se mohou teploty v jednotlivých lokalitách a regionech výrazně lišit, zejména kvůli inverzi či mlze.

Teplo bylo i na západě Čech

Čtyři roky starý rekord byl překonán i v Plzni, kde meteorologové naměřili teplotu 21,4 stupně Celsia. Dosud nejvyšší teplota pro 21. říjen byla 20,3 stupně Celsia a meteorologové ji naměřili v roce 2004.

Plzeňský rekord není platný jen pro město samotné, ale zároveň pro celý západočeský region. Dosud nejtepleji bylo 21. října v západních Čechách v roce 2004, kdy meteorologové naměřili rekordní teplotu rovněž v Plzni - Mikulce. Naopak nejchladnější 21. říjen byl v regionu v roce 1968, kdy rtuť teploměru klesla v Domažlicích na 5,2 stupně pod nulou.

V dalších dnech se ochladí

Průměrná denní teplota ve druhé polovině října bývá kolem 7,5 stupně Celsia. V úterý jsou průměrné hodnoty o tři až čtyři stupně vyšší než obvykle, řekl Čičman.

V dalších dnech už podle meteorologů lidé rozhodně teplotní rekord čekat nemohou. Má se ochladit a očekávají se srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám