Hlavní obsah

V Česku je větší zima než na Islandu, změna přijde v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice je momentálně chladněji než na severu Evropy. Mrazivé ráno, kdy teploty klesly na minus 19,5 stupně Celsia, zažila v úterý například Jizerka v Jizerských horách. Naproti tomu na mnoha místech severního Norska a Švédska meteorologové naměřili plus 5 stupňů Celsia, na Islandu bylo dokonce přes 10 stupňů Celsia.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Počasí tam ovlivňuje tlaková níže, která s sebou přináší i přívaly sněhu a silný vítr,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Vítr ve zmiňovaných zemích dosahuje v nárazech rychlosti mezi 55 a 90 km/h, na některých místech i přes 110 km/h. Jak bude tlaková níže zvolna postupovat k východu, silný vítr potrápí už jen sever Švédska a Finska.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Počasí a teploty v Evropě v úterý 14. února

Kvůli vysokým teplotám, čerstvě napadlému sněhu a silnému větru hrozí v Norsku výstraha před pádem lavin s vysokým stupněm nebezpečí.

V Česku naproti tomu ovlivňuje počasí silná tlaková výše, která se přesunula z Dánska do střední Evropy a vydrží zde až do pátku. „Právě ona má na svědomí mrazivé počasí. Změna by měla nastat až v pátek, kdy začne na horách sněžit a v nížinách pršet,“ uvedla Honsová.

Úterní ranní minima
–20,0 °CKvilda-Perla, Jezerní slať
–19,5 °CKořenov, Jizerka – rašeliniště
–18,6 °CKořenov, Jizerka
zdroj: ČHMÚ

Přívaly sněhu ale nehrozí, napadnout by mělo pět až šest centimetrů sněhu, dodala meteoroložka. Oblevu čekají meteorologové až příští týden, kdy by mělo v nížinách pršet a postupně bude odtávat sníh i na horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám