Hlavní obsah

V Česku chybí až polovina vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Rok po ničivých povodních chybí v Česku voda. Nejen ve studních, ale i v řekách, jezerech i přehradách. Příčinou pokleslých hladin a vyschlých vodních zdrojů je dlouhodobé extrémní sucho, trvající prakticky už od května. Tak katastrofální situaci hydrometeorologové nepamatují.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Odhaduji, že proti běžnému průměru chybí na území republiky až polovina vody," řekl Právu jeden z pražských hydrologů. Ministerstva zemědělství ani životního prostředí nechtějí toto čísla potvrdit, protože celkové údaje o situaci v republice nemají k dispozici. Hydrometeorologové však připouštějí, že tak katastrofální situaci ještě nezaznamenali. Také dílčí údaje z regionů katastrofální stav vody v republice potvrzují.

"Nejhorší stav je v povodí Odry. Hodnoty se zde většinou pohybují mezi 10 až 30 procenty dlouhodobého zářijového průměru, tzn., že tam teče zhruba pětina, někde třetina množství než normálně," řekla Právu Pavla Řečicová z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Špatný je stav i na dalších vodních tocích. V povodí Moravy teče 10 až 40 procent zářijového průměru. V povodí Dyje od 35 do 60 procent, v povodí Vltavy od 20 do 55 procent zářijového průměru a povodí Labe od 15 do 35 procent. "Od května se snížily průtoky vody na všech povodích," dodala Řečicová.

Na přehradách se ukazuje dno

Zřetelný je pokles hladiny na přehradách. Na mnoha se posupně ukazuje dno, které normálně je pod několika metry vody.

Na Orlické přehradě klesla hladina už o deset metrů. "Normálně se hladina pohybuje na kvótě 350 metrů nad mořem. V úterý byl stav 340 m n. m. Ve stejném období loňského roku byla hladina na úrovni 349 m n. m. Na nádrži je omezena plavba dopravců. Žádná další preventivní opatření proti poklesu vody v Orlíku nejsou možná, čekáme na příznivé meteorologické podmínky, tedy na déšť," řekla Právu vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Vltavy Blanka Brožková.

V Povodí Moravy největší pokles hladiny zaznamenali u přehrady Vír na Žďársku, odkud teče i pitná voda pro Brno. "Zde je v současnosti hladina devět metrů pod optimálním stavem," uvedla Jana Kadeřábková z brněnského centra povodí. V nádržích ve Stanovicích na Karlovarsku a Flájích na Chomutovsku poklesla hladina o osm metrů. Na Lipně jen za září vylezly břehy o půl metru. V Bedřichově na Liberecku se hladina nádrže snížila o dva metry. V 70hektarové přírodní nádrži Lučina, která zásobuje více než polovinu Tachovska pitnou vodou, o půldruhého metru. Stejný pokles vykazuje i přehrada Skalka na Chebsku.

Zvlášť prudký pokles vodního objemu registrují vodohospodáři na severu Moravy.

"Ve Slezské Hartě objem klesl na 86 procent, Morávce na 60 procent. Nejhůře je na tom beskydská oblast, zejména nádrž Šance s 50,6 procenta," uvedla mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Smaržová, která, stejně jako na ostatních povodích, je přesvědčena, že zásobování pitnou vodou nikde zatím přímo ohroženo není.

"Zatím nehrozí, že by byl v Praze nedostatek pitné vody. Právě proto musíme vypouštět z Orlíku minimálních čtyřicet kubíků kvůli odběru pitné vody Pražskými vodárnami v Podolí," uvedla Brožková.

Hynou žáby i bažanti

Podle jednatele Českého rybářského svazu v Plzni Jana Štípka některé potoky na Tachovsku, Plzeňsku a Rokycansku úplně vyschly a vodní život v nich přestal úplně existovat. "Buď se ryby stačily stáhnout jinam, nebo zůstaly v tůňkách, kde je pytláci hravě ulovili. Tragédie se nás dotkla hlavně na chovných potocích, kde prakticky nebude co lovit a do revírů se tak nedostane žádná násada," konstatoval Štípek.

"Je to čím dál horší. Vody je katastrofálně málo. Výlovy ještě zvládneme, ale obáváme se, že kdyby tato situace trvala nadále, nebude dostatek vody na sádkování a přezimování ryb v komorových rybnících," řekl Právu výrobně technický ředitel společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

"Zmizely velké objemy vody, je nedostatečná výměna kyslíku a vytváří se prostředí vhodné pro bakterie botulotoxinu. Dochází k otravám živočichů kolem vodních ploch," uvedl šéf společnosti Chov ryb Jistebník Ladislav Schwaller.

"V oblasti rybníků jsme nacházeli velké množství uhynulých kachen a dalšího vodního ptactva. Sucho mělo dopad i na žabí populaci, některé druhy se nevylíhly, u některých druhů došlo k poklesu. Nedostatek vláhy způsobuje i mohutný úhyn stromů a další vegetace," doplnil hospodář mysliveckého sdružení Poodří-Polanka nad Odrou Štěpán Neuwirth.

Rybáři na Žďársku se kvůli suchu obávají příchodu mrazů a úplného zamrznutí řek. "Pokud přijdou velké mrazy při tomto nízkém stavu vody ve Svratce, voda zamrzne až ke dnu a v ní uhyne prakticky všechen život," uvedl dlouholetý člen jimramovské rybářské organizace Zdeněk Veselý.

Reklama

Výběr článků

Načítám