Hlavní obsah

V českobudějovické nemocnici zemřeli dva lidé kvůli chřipce

Aktualizováno

V noci na pondělí zemřel v nemocnici v Českých Budějovicích na chřipku typu A starší muž, v pondělí odpoledne pak na plicním oddělení i další pacient. Oba byli hospitalizováni v souvislosti s jinými chronickými nemocemi, uvedl mluvčí nemocnice Jan Dušek. Kromě toho zemřela v Novém městě na Moravě starší žena nakažená tzv. prasečí chřipkou.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V nemocnici momentálně leží asi čtyři desítky pacientů s těžkým průběhem chřipky. Hospitalizováni jsou na infekčním nebo plicním oddělení. "Situace je stabilizovaná, počet pacientů nijak výrazně nestoupá," řekl Dušek.

V Jihočeském kraji letos zemřeli na následky chřipky typu A čtyři lidé. Mluvčí dodal, že všechny případy úmrtí byly podobné. Pacienti se prý delší dobu léčili s jiným vážným onemocněním a do toho dostali chřipku. Vždy přitom šlo o starší lidi a navíc o těžký průběh chřipky.

V kraji je chřipková epidemie

V Jihočeském kraji vypukla v minulém týdnu chřipková epidemie. Hygienici ji vyhlásili poté, co zjistili, že na 100 000 obyvatel připadá 1 745 případů akutních respiračních infekcí. Práh epidemického výskytu přitom znamená 1 600 případů.

Chřipka také ochromila nemocnice a domovy seniorů. V některých takových zařízeních platí zákaz návštěv. Jde o nemocnice v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Dačicích a Písku. V případě domovů platí zákaz návštěv ve Chvalkově, na českobudějovickém sídlišti Máj, v Kaplici, Českém Krumlově i v domově Hvízdal v Českých Budějovicích nebo v Hluboké nad Vltavou.

Žena, která zemřela na Vysočině, měla vedle chřipky i další zdravotní komplikace. "Chřipka však nebyla důvodem úmrtí," uvedl Roman Kratochvíl, mluvčí nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Celkový počet obětí chřipky se v ČR k úterý vyšplhal podle dostupných údajů na 29 osob. Další dva muži zemřeli o víkendu. Jeden v Prostějově a druhý v Karlových Varech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám