Hlavní obsah

V České republice se připravují psi do Bílého domu

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgický ovčák – malinois – je výborný sportovní i služební pes. Z toho důvodu se toto plemeno využívá u ozbrojených složek po celém světě a za úkol má také chránit amerického prezidenta s rodinou. Jen málokdo ví, že tito schopní pomocníci pocházejí převážně z České republiky.

V České republice se připravují psi do Bílého domuVideo: Novinky

 
Článek

Právě jejich nekompromisní temperamentní povaha může za to, že se belgičtí ovčáci malinois objevují po boku členů ozbrojených složek a agentů amerických tajných služeb.

Mezi odborníky není tajemstvím, že má Česká republika v oblasti kynologie obrovské úspěchy a dlouhou tradici. Chovem služebních psů se u nás zabývají desítky chovatelských stanic.

„Mě kontaktovali poprvé zhruba před 15 lety. Já s nimi začínám už od čtyř nebo pěti týdnů pracovat. Nejdříve je učím, aby byli kontaktní k lidem a aby neřešili prostředí. Dávám jim různé hračky, aby měli různé vjemy. Od pěti týdnů s nimi začínám pracovat separátně,“ řekla Novinkám chovatelka Jitka Pospíchalová.

Následně se musí naučit tvrdé pevné zákusy, rozvíjí se u nich kořistnický pud a také se učí na balónek. Zvykají si chodit po nestabilních materiálech a poznávají přírodu.

Od chovatele si psy odebírají výcvikáři, kteří jejich pudy dále rozvíjejí. Připravují je na konkrétní situace v terénu. Učí se útočit na pachatele v podobě figuranta a také navštěvují nejrůznější místa, jako například polorozpadlé domy, sklepy, nádraží a podobně.

Kompletně připravení psi procházejí dalšími zkouškami, kontrolami u lékaře a teprve po splnění všech podmínek se můžou vydat do světa, třeba do Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám