Hlavní obsah

V čele ÚZSI končí Šimandl, nahradí ho Petr Mlejnek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od 8. července stane bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek. O den dříve skončí ve funkci šéfa rozvědky Marek Šimandl, který odchází na vlastní žádost. Změny ve středu na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) odsouhlasila vláda.

Foto: Ruml Miloš, ČTK

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v Praze

Článek

„Dosavadní ředitel Marek Šimandl se po dohodě s ministrem vnitra rozhodl sám k 7. červenci na funkci rezignovat,“ řekl Právu mluvčí ÚZSI Radek Holý.

Rakušan na Twitteru potvrdil, že Šimandl končí na vlastní žádost.

Ve funkci ho vystřídá právě Petr Mlejnek, který působil v řídicích funkcích na ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek, mimo jiné jednotek podílejících se na operacích NATO SFOR v Bosně a Hercegovině a KFOR v Kosovu, jak uvedlo vnitro.

Jako vedoucí důstojník se věnoval také vyhledávání a analýze bezpečnostních rizik v ČR a zahraničí v rámci analytického štábu Vojenského zpravodajství.

Vláda jmenovala Koudelku šéfem BIS

Domácí

„Věřím, že svou vysokou profesionální připravenost využije v čele rozvědky ve prospěch ČR,“ uvedl k tomu Rakušan.

Česká republika má tři tajné služby. Vedle ÚZSI to jsou civilní kontrarozvědka Bezpečnostní informační služba (BIS) a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství.

Do čela BIS jmenovala vláda Petra Fialy (ODS) s účinností od 15. února Michala Koudelku, který kontrarozvědku předtím pět let vedl a po vypršení mandátu v létě 2021 byl jejím řízením provizorně pověřen. Vojenské zpravodajství řídí od října 2014 Jan Beroun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám