Hlavní obsah

V Čáslavi startují desítky letounů denně, v rámci cvičení Ample Strike střílejí ostrými

Novinky, Nela Štefanová

V Česku až do 12. září probíhá vojenské cvičení, které je zaměřeno na výcvik předsunutých leteckých návodčích. Akce nazvaná Ample Strike probíhá na několika místech v České republice. Se štábem jsme se vydali prozkoumat letiště v Čáslavi, odkud v rámci cvičení denně vzlétává několik desítek vojenských letounů.

Vojenské cvičení Ample Strike v Čáslavi Video: Novinky

 
Článek

„Ample Strike je zaměřen na součinnost letectva s předsunutými leteckými návodčími, což jsou víceméně pozemní jednotky, které se dokážou domluvit a zavolat si pomoc letectva na splnění určitého úkolu,“ řekl Novinkám jeden z pilotů 212. taktické letky, který má za sebou již několik splněných misí.

Foto: Novinky

V Česku probíhá mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike

„Letíme do prostoru, kde by nás naši kluci mohli potřebovat, vyčkáváme a v okamžiku, kdy nás potřebují, tak si víceméně zavolají o pomoc. My se domluvíme s předsunutým leteckým návodčím, což je řídící letového provozu na bojišti - ten nám popíše cíl a my na něj zaútočíme,“ popsal náplň cvičení pilot. Kromě dobré fyzické a psychické zdatnosti potřebují podle něj letci také dobrou znalost angličtiny.

„Nejtěžší na té domluvě je, že předsunutí letečtí návodčí bojují na zemi a musí se různě přesouvat. A právě během toho přesunu - a jejich vlastního boje - nám ještě musí pospat cíl a dát přesné souřadnice, na kterých se cíl nachází. My ho musíme zničit, nebo neutralizovat. Letečtí návodčí jsou především z NATO, takže jeden den člověk spolupracuje s Italem a druhý den mluví s finským kolegou,“ popsal.

Foto: Novinky

Do vojenského cvičení Ample Strike se letos zapojí přes 1300 vojáků.

Do cvičení se letos zapojilo přes 1300 vojáků z 18 armád. Kromě českého letounu L-159 nebo L-39 jsou tak na nebi k vidění například i německé Pilatusy PC-9 nebo polské Suchoje Su-22. Letci podle pilota ve vojenských výcvikových prostorech v Boleticích a v Libavé v rámci výcviku střílí a bombardují ostrým střelivem.

Reklama

Výběr článků

Načítám