Hlavní obsah

V brněnském babyboxu našli zdravou holčičku, dostala jméno Gabriela

– Brno

Zdravotníci našli v pondělí vpodvečer v babyboxu v Brně novorozenou zdravou holčičku. Jde o 64. dítě v zemi a osmé v Brně odložené do této vyhřívané schránky. Oznámil to Ludvík Hess, předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Holčička byla nalezena v babyboxu Nemocnice Milosrdných bratří v 17:45. Dostala jméno Gabriela, po zdravotní sestře. Váží 2,95 kilogramu. Do babyboxů v zemi tak bylo odloženo celkem 39 děvčátek a 25 kluků, uvedl Hess.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí trest.

Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V Česku je nyní celkem 47 babyboxů. S ekonomickou krizí četnost odkládání dětí narostla. Do pondělního dne byla posledním odloženým dítětem 11. ledna holčička Pavla v Příbrami.

Výbor OSN vyzval k rušení babyboxů

Výbor OSN pro práva dítěte ČR doporučil, aby stát projekt babyboxů co nejdřív zrušil. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte. Je údajně v rozporu třeba s právem dítěte na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnost znát své rodiče.

Hess už dříve uvedl, že je to nepochopení a nedorozumění, protože babyboxy naopak život zachraňovat pomáhají, jsou východiskem pro ženy ve velmi tíživých životních situacích. Rušit by se babyboxy neměly ani podle komise ministerstva práce, v níž zasedají zástupci resortů, lékařů i opatrovnických soudů, poslanci či vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám