Hlavní obsah

V brněnské zoo museli utratit medvědího kmeta Jelizara

Právo, Miroslav Homola
Brno

Smutná zpráva na začátku prázdnin. V brněnské zoologické zahradě museli kvůli nevyléčitelným problémům ve středu utratit kamčatského medvěda Jelizara. Ačkoliv přesné stáří oblíbeného obyvatele zoo na Mniší hoře nebylo známo, byl Jelizar už ve věku úctyhodného medvědího kmeta.

Foto: Zoo Brno

V brněnské zoo museli na začátku utratit medvědího kmeta Jelizara

Článek

„Jelizara, který byl od konce dubna v zázemí v péči veterinárního lékaře. Potíže, kterými trpěl, nebyly u stárnoucího zvířete ničím neobvyklým: měl problémy se zuby a trpěl degenerativními změnami na kloubech, kvůli kterým mu byly dlouhodobě podávány léky,“ uvedl mluvčí ZOO Michal Vaňáč.

Jak doplnil, Jelizar bohužel na podávanou léčbu nereagoval a jeho zdravotní stav se zhoršil natolik, že nezbývala jiná možnost než provést eutanazii.

Medvěd byl sirotek z kamčatské přírody, jeho přesné stáří proto nikdo nevěděl. „Jisté je jen to, že už překonal šestadvacítku, což je u medvěda věk víc než úctyhodný,“ dodal Michal Vaňáč.

Foto: Zoo Brno

V brněnské zoo museli na začátku utratit medvědího kmeta Jelizara

Do Brna přicestoval 1. října 2010 z ruské zoo v Rostově na Donu a od té doby se stal otcem tří medvědů. Všechny zplodil se svou partnerkou Kamčatkou, která zůstává ve výběhu v expozičním celku Beringie.

„O situaci v chovu medvědů kamčatských průběžně informujeme vedoucího evropského záchovného programu, se kterým konzultujeme také budoucí postup,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám