Hlavní obsah

V Brně se setkali nacionalisté, policie měla manévry

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Zásah desítek policejních těžkooděnců si vyžádala prvomájová demonstrace nacionalistů v Brně. Na akci pořádané extremistickým uskupením Dělnická mládež, které je propojeno s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), se sice sešly jen dvě stovky příznivců extrémní pravice, dorazil ale na ni také dvojnásobný počet jejich odpůrců. Výsledkem setkání plného pískání a nadávek je 11 policií předvedených osob.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Desítky policejních těžkooděnců zasahovaly na prvomájové demonstraci nacionalistů.

Článek

„Jde o zástupce obou stran. Zvážíme, nakolik se dopustili přestupku,“ řekla Právu mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová. Přestože mnohé chvíle byly velmi vypjaté a některé spory mezi nacionalisty a jejich odpůrci byly drsnější, takže padlo několik facek, nikdo nebyl zraněn. Policie u některých účastníků zajistila drogy, zbraně ale u nikoho nenašla.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Prvomájové demonstrace v Brně

Extremisté se shlukli na centrálním náměstí Svobody, odkud se přesunuli na nedaleké Moravské náměstí. Tam pak začaly projevy. K hlavním z nich měl být příspěvek předsedy DSSS Tomáše Vandase. Kvůli pískání a nadávkám odpůrců ale i přes svůj velmi hlasitý projev nebyl slyšet. Spolu s dalšími řečníky kritizoval politiku EU ve vztahu k běžencům.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

První máj nacionalistů v Brně

Řečníci hovořili o tom, že evropské země jsou nuceny „živit zástupy černochů a Arabů“. Vandas zdůraznil, že současné politické vedení ČR tvoří kolaboranti, a jediným řešením současné situace podle něj je, aby lidé hlasovali ve volbách pro českou nacionální pravici.

Na Moravském náměstí musel kordon policejních těžkooděnců oddělit oba tábory.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Policejní zásah v Brně

Po projevech vyšel na pochod městem zástup nacionalistů. Těm se ale po celou dobu snažili jejich odpůrci cestu blokovat. V Benešově ulici si posedalo na tramvajové koleje 50 lidí. Tento lidský zátaras ale odstranili policejní těžkooděnci za pomoci členů jízdní jednotky.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na demonstraci promluvil předseda DSSS Tomáš Vandas.

Akce skončila před hlavním železničním nádražím.

„Vidím tam neukázněnost na obou stranách. Svolavatelé akce se sešli na náměstí Svobody, kde neměli co dělat. Pořadatel jejich setkání se mnou v době konání průvodu odmítl komunikovat. Zvážím, zda je to na přestupkové řízení,“ řekl Právu tajemník radnice Brno-střed Petr Štika.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zadržený muž

Odpůrcům nacionalistů vytýká jejich nekázeň. Opakovaně je vyzýval, aby přestali bubnovat a pískat na píšťalky.

„Klid nastolila až na moji žádost policie,“ doplnil Štika.

Reklama

Výběr článků

Načítám