Hlavní obsah

V Brně bude největší církevní nemocnice

Právo, Petr Kozelka
Brno

Již brzy by měla začít v moravské metropoli fungovat největší církevní nemocnice v České republice. Po téměř 70leté přestávce chce totiž řád Milosrdných bratří převzít zpět do své péče brněnskou nemocnici, kterou téměř před 270 lety založil a provozoval.

Foto: nmbbrno.cz

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně

Článek

Nemocnice Milosrdných bratří je nejstarší fungující nemocnicí na Moravě a druhou nejstarší v tuzemsku. Ročně zde ošetří více než 100 tisíc pacientů a provedou na 3,5 tisíce operací.

Zařízení zatím funguje pod správou města, kterému v 90. letech řád pronajal pozemky i budovy nemocnice za symbolickou stokorunu ročně na dvacet let s tím, že v mezidobí se rozhodne, zda špitál převezme pod svou správu.

Jsou po celém světě

„Bratři zde s výjimkou německé okupace pracovali až do padesátých let, kdy jim bylo znemožněno v nemocnici dál působit. Když jsme náš majetek dostali zpět v restitucích, byl řád v Česku zdecimovaný, přeživší bratři byli staří a o řízení moderní nemocnice nic nevěděli. Proto jsme se dohodli s městem, které nemocnici provozovalo, že jim jí na dvacet let pronajmeme,“ vysvětlil převor řádu Martin Richard Macek.

Milosrdní bratři působí po celém světě, obhospodařují 400 nemocnic a sociálních zařízení, kde ročně ošetří na 20 miliónů pacientů. V okolí mají například nemocnice ve Vídni s největším dialyzačním centrem ve střední Evropě nebo největší německou církevní nemocnici v Regensburgu.

„Řád se snaží navázat na potřeby toho kterého konkrétního regionu,“ vysvětlil převor s tím, že v některých státech se řeholníci soustřeďují spíš na sociální služby, v jiných zase na medicínské obory.

Žít Brno proti

V posledních dnech ale řád nemile překvapila slova náměstka brněnského primátora Matěje Hollana z dříve recesistického ­uskupení Žít Brno. Ten totiž vyhlásil, že nemocnici Milosrdných bratří sloučí s brněnskou Úrazovou nemocnicí. Přitom veškeré pozemky a i drtivá většina budov nemocnice patří řádu.

„Nikdy jsme neměli potřebu mediálně deklarovat, že nemocnici chceme, ale vždy jsme našim partnerům zdůrazňovali, že když jsme se dohodli na jejím propůjčení městu, jasně jsme řekli, že ji pak zřejmě převezmeme. Nebyla to jen gentlemanská dohoda, vše je řádně smluvně ošetřeno,“ vysvětlil převor.

Podle ředitele nemocnice Josefa Drbala je pacientovi většinou jedno, kdo zařízení provozuje. „Pacient potřebuje hlavně dostat odpovídající péči. Nechceme dostávat nemocnici do nějakého konkurenčního boje o pacienta,“ upozornil Drbal, který dokázal špitál vyvést z mnohamiliónových ztrát do černých čísel.

Síť špitálů

Převor Martin také upozornil, že díky síti nemocnic po Evropě i světě může řád nabídnout zkušenosti s vedením podobných zařízení i výměnu a vzdělávání špičkových lékařských týmů. „Vždy jsme se snažili společnosti něčím přispět. Chceme pomáhat, nechceme být ostrůvek v této společnosti, chceme slyšet požadavky města i společnosti, které na nás bude mít,“ upozornil převor.

Problémy by podle řádu neměly být ani s financováním nemocnice. „Lékařská péče je hrazena z prostředků pojištění, na investice a opravy bychom získali prostředky, které má řád získat z církevních restitucí. To nám umožní celou nemocnici financovat,“ dodal převor.

V Česku zatím fungují jen tři menší církevní nemocnice: v Praze, Kroměříži a ve Vizovicích, kterou mají také pod správou Milosrdní bratři.

Reklama

Související témata:

Související články

Církevní restituce: žaloby jen prší

Již dvacet pět žalob, které podaly církve domáhající se svého bývalého majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání, musí řešit jen Úřad pro zastupování státu...

Výběr článků

Načítám