Hlavní obsah

V Bráně nebes u Tišnova našli záhadnou kapli

Předklášteří

I místa zdánlivě dobře známá mohou ukrývat mnohé záhady a tajemství. Příkladem je slavný monumentální klášter sester cisterciaček Porta Coeli (Brána nebes) v Předklášteří u Tišnova. Archeologové tam při záchranném výzkumu v okolí chrámu Nanebevzetí Panny Marie našli základy středověké kaple, o níž nikdo neměl ani ponětí.

Foto: Archaia Brno, Právo

Letecký pohled na klášter

Článek

Postavena byla zřejmě ve třináctém století. Neví se, proč zhruba o dvě století později zanikla. Vlastně se o ní neví vůbec nic.

O kapli se nic neví

„Jde o čerstvý nález. Byla pro nás velkým překvapením. V historické literatuře jsme k ní nenašli vůbec nic,“ řekl Právu Pavel Staněk ze společnosti Archaia, který výzkum vedl. Porta Coeli patří k nejslavnějším a k architektonicky nejvýznamnějším klášterním komplexům na Moravě. Kaple byla objevena v souvislosti s připravovanou úpravou okolí chrámu.

Při výzkumech v takovýchto komplexech se vždy najde něco zajímavého, ale že by přímo pod dlažbou byly ucelené základy objektu, to se nestává. Kaple byla přes osm metrů dlouhá a téměř šest metrů široká. Neví se, kterému ze světců byla zasvěcena. Přiléhala k chrámu v místě presbytáře. Zřejmě někdy v patnáctém století byl oltář v chrámu upravený.

V Hvězdové ležel kmet z doby bronzové

Domácí

„Možná se tím vnitřní dispozice uvnitř změnila natolik, že se kaple stala špatně přístupnou a v podstatě nepotřebnou. Možná si řeklo tehdejší vedení kláštera, že bude efektivnější přístěnek strhnout než jej po stavební stránce udržovat,“ vysvětlil archeolog.

Našli i lidskou kostru

Pod jižní polovinou kaple se nacházely hlinité uloženiny, které obsahovaly keramiku ze 13. století, kdy zřejmě vznikla. Uvnitř kaple se našel hrob z 15. až 16. století. S objektem samotným zřejmě vůbec nesouvisel. Pravděpodobně jde jen o kosterní pozůstatky nebožtíka, který byl na tomto místě pohřbený mnoho let po zrušení kaple. Přestože teoretické vysvětlení toho, co vedlo k jejímu zrušení, existuje, nad netradičním nálezem stále visí četné otazníky.

Kaple v Nymburce odhalila podzemí

Cestování

Cisterciácké opatství Porta Coeli je jediným fungujícím ženským cisterciáckým klášterem v Česku. Areál s románskogotickým chrámem Nanebevzetí Panny Marie je od roku 2010 národní kulturní památkou. Tradice kláštera sahá až do roku 1230, první písemná zmínka pochází z roku 1233.

Klášter zrušil svým patentem Josef II., jeho činnost byla ale v roce 1901 obnovena po více než sto letech. Řádu byl po nástupu komunismu státem majetek zabaven, po roce 1989 mu byl ale klášter vrácen.

Reklama

Výběr článků

Načítám