Hlavní obsah

V Bílině a v Chomutově budou nové volby

• Aktualizováno

V Bílině na Teplicku se budou opakovat obecní volby. Ústecký krajský soud sice nevyhověl návrhu stěžovatelů, kteří chtěli zrušit platnost celých voleb, přesto nařídil nové hlasování. Důvodem pro jeho opakování je kupčení s hlasy, které výrazně ovlivnilo výsledky hlasování. Podobně ústecký soud rozhodl o opakování voleb v Chomutově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

"Návrh na vyslovení neplatnosti hlasování byl shledán důvodný, a proto soud vyslovil neplatnost hlasování. Znamená to, že se nemusí opakovat celá předvolební příprava jako například registrace kandidátů, ale bude se opakovat jen samotný hlasovací akt," řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová. Voliči podle ní dostanou totožné hlasovací lístky.

Podle stěžovatelů i protikorupčních organizací dostávali především sociálně slabí voliči v Bílině předem vyplněné lístky, na kterých byli zaškrtnutí Bílinští sociální demokraté. Ty podle soudu výsledky voleb zásadně ovlivnily.

"Soud měl díky navrhovatelům závažné indicie, že k nepřípustné manipulaci s voliči došlo, a proto přistoupil ke kontrole přesně specifikovaných upravených hlasovacích lístků. Soud předmětné hlasovací lístky vyloučil z volebního výsledku a zjistil, že to způsobuje odlišné obsazení zastupitelstva," doplnila Trejbalová.

Podle propočtů soudu by Bílinští sociální demokraté získali o jeden mandát méně a měli by jen čtyři. Naopak o jeden mandát více by podle Trejbalové získali Nezávislí v Bílině-HNHRM, místo pěti by měli šest mandátů.

Nové hlasování v Chomutově

Podle stěžovatelů se také v Chomutově kupčilo s hlasy, což zdokumentovaly i protikorupční iniciativy.

Vedl je k tomu průběh romské zábavy na chomutovském sídlišti Písečná před diskotékou Roxy první den voleb 10. října. Podle aktivistů tam lidé, kterých dorazily desítky, dostávali nejdříve občerstvení, pak vyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka odvážela auty. Cena za hlas prý byla 200 či 400 korun.

Navrhovatelé, kterými byli lídr vítězného hnutí PRO Chomutov a kandidát na primátora Daniel Černý, Iveta Nátherová a strana TOP 09, soudu podle usnesení předložili 79 zcela shodně vyplněných hlasovacích lístků ve prospěch kandidátů ČSSD v 11 ze 40 volebních okrsků. Podle rozhodnutí soudu byly volební výsledky ovlivněny tak, že hlasování prohlásil za neplatné v celém městě.

Volby v půlce března

Nové volby by se podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky mohly uskutečnit v polovině března.

"Po obdržení rozhodnutí soudu musí ministr nové volby vyhlásit do 30 dnů. Ze zákona se pak musejí uskutečnit do dalších 90 dnů. První předpokládaný termín, kdy by mohly opakované volby proběhnout i v dalších městech, je 14. březen 2015," řekl Řepka.

Policie prověřuje možné kupčení s hlasy v osmi městech a obcích Ústeckého kraje, potvrdila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. "V šesti z těchto případů už byly zahájeny úkony trestního řízení, nikdo ale zatím obviněn nebyl," dodala Bartošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám