Hlavní obsah

V babyboxu ve Vyškově našli novorozeného chlapce

Do babyboxu ve Vyškově někdo odložil v pondělí večer právě narozeného chlapce. Byl nahý, zabalený jen do deky. Dostal jméno Vladimír.

Foto: Právo

Babybox

Článek

Oznámil to zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již odloženo 207 dětí a za letošní rok osm.

„Vladimír vstoupil do babyboxu ve Vyškově ve 23:05 těsně po porodu a na cestu dostal jenom deku. Jinak byl nahý, pupečník neošetřený. Váží 2380 gramů a už se ohřívá,“ oznámil Hess. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, přístroj zapne vyhřívání, ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Do táborského babyboxu někdo odložil na Bílou sobotu chlapečka

Domácí

Chlapec odložený ve Vyškově dostal jméno po šéfovi firmy Tokoz ve Žďáru nad Sázavou Vladimíru Chládkovi. U tohoto podniku totiž bude v listopadu otevřen další babybox.

Babyboxy jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám