Hlavní obsah

Do táborského babyboxu někdo odložil na Bílou sobotu chlapečka

Právo, ČTK, kal

V sobotu ráno odložil někdo do táborského babyboxu chlapečka. Miminko bylo nahé, zabalené v dece a mezi nožičkami mělo ručník. V nemocnici dostal chlapeček jméno Milan.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

Za posledních několik týdnů jde již o druhé odložené dítě v Jihočeském kraji. Koncem března někdo odložil do českobudějovického babyboxu holčičku, kterou zdravotníci pojmenovali Viola.

Babybox v Táboře je umístěn v G- centru již sedm let. Chlapečka našli zdravotníci v sobotu krátce před půl osmou ráno a na první pohled se zdál zdravý. V celé České republice jde letos o šesté odložené dítě do této záchranné schránky.

Babyboxy, které u nás fungují již řadu let, zachránily dvě stě pět dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám