Hlavní obsah

V Afghánistánu je už pětice českých vojáků, která nahradila padlé kolegy

Bagrám
Aktualizováno

V Afghánistánu je od čtvrtka pětice českých vojáků, která nahradila padlé kolegy. Do země je ve čtvrtek dopravil vojenský speciál společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým. Celá akce byla pečlivě tajena.

Foto: Jan Kouba/Armáda ČR

Vojáci ministrovi darovali vlajku z výbuchem poškozeného obrněnce.

Článek

Ministr se v Afghánistánu mimo jiné setkal s příslušníky jednotky, která střeží spojeneckou základnu Bagrám v provincii Parván. Ve strážní rotě sloužili i čeští vojáci, kteří minulý týden zahynuli při sebevražedném útoku.

Stropnický vojákům poděkoval za jejich činnost. „Někdy musí bohužel dojít k takovým událostem, aby si lidé uvědomili, jaké chlapy mají,“ řekl ministr s připomínkou dvou nedávných útoků, které nepřežilo pět českých mužů a jeden byl zraněn. Několika vojákům poté předal pamětní mince a přečetl některé ze vzkazů, které lidi v souvislosti s tragickým útokem české armádě poslali. Vojákům také přivezl české občerstvení, například chléb a salám.

Foto: Jan Kouba/Armáda ČR

Ministr obrany Martin Stropnický po příletu na základnu

Vojáci mu na oplátku věnovali zarámovanou českou vlajku, kterou sundali z jednoho z vozidel poničených při sebevražedném útoku minulý týden.

Poté vrtulníky Stropnického s doprovodem přepravily do Kábulu, kde se ministr setkal s českými vojáky z velitelství mise ISAF nebo se zástupcem velitele ISAF Carstenem Jacobsonem.

Program ohrozil útok

Program Stropnického ohrozil čtvrteční útok na kábulské letiště. Jeho doprovod proto zvažoval, že návštěvu ministra zkrátí.

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Nejpočetnější skupinou je strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagrám. Její členové vyjíždí na hlídky do okolí, kde se snaží zabránit povstalcům v odpalování raket na základnu, získávají také informace od místních obyvatel.

Pět mrtvých a jeden raněný

Při podobné akci se v úterý minulý týden v bezprostřední blízkosti české hlídky odpálil sebevrah. Zabil čtyři Čechy a pátého těžce zranil. Na základně se zraněný voják podrobil několika operacím, po převozu do střešovické vojenské nemocnice ale zemřel.

Foto: Jan Kouba/Armáda ČR

Ministr Martin Stropnický s vojáky v Bagrámu

V noci na neděli byla česká hlídka opět napadena, tentokrát palbou z ručních zbraní, povstalci také na obrněná vozidla vypálili protitankové granáty. Střelec jednoho z vozů utrpěl středně těžká zranění. Do Česka byl převezen ve středu, nyní se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Dopis Zemanovi

Čeští vojáci poslali po Stropnickém dopis prezidentovi Miloši Zemanovi, ve kterém mu děkují za jeho podporu po tragickém úmrtí českých vojáků z minulého týdne. Na dopis se podepsali všichni, kteří ve strážní rotě v Afghánistánu působí. Vojáci na Zemanovi ocenili, že je několikrát v souvislosti s tragickými útoky z minulých dní podpořil. Podle kaplana jednotky mu také chtěli vzkázat, že "dotáhnou do konce to, co v Afghánistánu začali".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám