Hlavní obsah

Už žádné testy. Česko zítra kompletně zruší kontroly na hranicích

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Česko v pátek úplně zruší kontroly na hranicích a zavede systém semafor. Novinkám to uvedl dobře informovaný zdroj z vlády. Tzv. semafor měl být původně platný až od 15. června. Vláda tak reaguje na rozhodnutí Rakouska o zrušení kontrol právě od čtvrteční půlnoci. Oficiálně o tom ale kabinet rozhodne až v pátek ráno.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zábrany na česko-rakouské hranici jsou minulostí.

Článek

Zatím není jasné, kdy přesně opatření na hranicích přestane platit, premiér Andrej Babiš na dotaz Novinek uvedl, že by to mohlo být v pátek o půlnoci.

„Aby se nestalo to, že Rakousko nebude mít kontroly a my jo, tak chceme zítra zrušit kontroly na vnitřních hranicích,” řekl Novinkám zdroj z vlády.

Ta si na páteční ráno svolala mimořádné jednání. Kabinet totiž musí reagovat na vyjádření české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové, která ve čtvrtek oznámila, že Rakousko od čtvrtka umožňuje cesty na své území bez testu na covid-19.

Podle české strany komunikace mezi oběma státy pokulhává. „Nefunguje koordinace a státy dělají rozhodnutí ze dne na den a nám to neříkají. Rakousko nás tím překvapilo a my pravděpodobně odsouhlasíme semafor už od zítra,” doplnil zdroj s tím, že od půlnoci do sedmé hodiny ranní, kdy o tom vláda rozhodne, se to „bude muset nějak vydržet”.

Tzv. semafor rozděluje země do tří kategorií.

  • Zelená zóna: Do zemí označených zelenou barvou spadá Řecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Kypr a Island. Lidé do těchto zemí budou moci cestovat bez udání důvodu, a to bez nutnosti karantény nebo předložení negativního testu. Stejně tak ho nemusí mít ani turisté přijíždějící z těchto států do tuzemska.  
  • Oranžová zóna: Do oranžové zóny spadá Španělsko, Francie, Itálie, Portugalsko, Irsko, Belgie, Nizozemsko, Malta a Dánsko. I do těchto států mohou Češi odjíždět, aniž by měli u sebe negativní test na covid-19. Turisté z těchto států, kteří budou přijíždět do Česka, ho ale u sebe musí mít, případně musí nastoupit do dvoutýdenní karantény.  
  • Červená zóna: V červené zóně jsou aktuálně ze všech evropských států pouze Velká Británie a Švédsko. Při návratu z těchto států musí mít negativní test také Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám