Hlavní obsah

Už se těším na procházky s vnukem, říká horník popálený ve Stonavě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Těžce zraněný horník, který byl při tragickém předvánočním výbuchu metanu v dole ve Stonavě popálen na 65 procentech těla, se tři měsíce po události věnuje hlavně rehabilitaci. Lekáři věří, že by při návratu do běžného života neměl mít vážnější komplikace. Informovala o tom ve středu Fakultní nemocnice Ostrava.

Stav popáleného horníka z dolu ČSMVideo: FN Ostrava

 
Článek

Ostravská nemocnice publikovala video, ve kterém mluví jak lékaři, tak popálený horník. „Nejhorší jsou ruce, ale snažím se a poctivě cvičím. Třeba s balonkem nebo gumou. Už se moc těším na procházky s vnukem,“ řekl pacient.

Týmu odborníků z Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Ostrava se podařilo horníkův kritický stav úspěšně zvládnout, nyní je muž hospitalizován již na standardním oddělení a je v pravidelném kontaktu s rodinou.

Jak uvedl primář Ladislav Petráš, muž je ve velmi dobré psychické kondici, a to i díky tomu, že v jeho léčbě lékaři učinili velký pokrok.

„Jsem přesvědčený, že v běžném životě nebude mít vážnější komplikace a návrat do společnosti a k rodině bude plynulý a dobrý. Kvalita jeho života bude právě díky jeho psychice na velmi dobré úrovni,“ řekl Petráš. Podle něj pacienta před propuštěním domů čekají již jen drobné operační zákroky.

Výbuch ve Stonavě
Neštěstí v Dole ČSM se stalo loni 20. prosince. Metan vybuchl v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. O život přišlo 13 horníků - 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno. Část mrtvých se zatím nepodařilo vynést na povrch, devět těl dosud zůstává pod zemí.

Popálený muž potvrzuje, že se cítí dobře a výrazné bolesti nemá. „Vím, že jsem se do takového stavu dostal jen díky práci zdejších lékařů a sester.

„Nikdy jsem se nebál fárat a ani mě nikdy nenapadlo, že se mi něco takového může stát,“ dodal.

Před 20 lety by takto popálený nepřežil

Klinika popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava je jedním ze tří center v České republice, které zajišťuje tzv. superspecializovanou péči. Ročně zde hospitalizují kolem 600 pacientů, třetinu z nich tvoří děti.

Muže popáleného po výbuchu metanu tady naposledy léčili v roce 2015, tehdy měl pacient popáleniny na téměř 90 procentech těla, dnes žije normální život.

„Ještě před 20 lety by takto popálení pacienti neměli šanci na přežití. Díky obrovskému pokroku v chirurgické i intenzivní medicíně se našemu týmu daří takovéto pacienty vrátit zpět do života,“ uvedla přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Reklama

Související články

Horníka v kritickém stavu čekají operace

Dva horníci, kteří se před týdnem zranili při rozsáhlém výbuchu na Dole ČSM ve Stonavě, nadále zůstávají v péči lékařů Kliniky popáleninové medicíny...

Výběr článků

Načítám