Hlavní obsah

Už 400 tisíc českých seniorů závisí na pomoci druhých. A bude hůř

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletá Marie V. ze Slaného trpí těžkou cukrovkou. V důsledku nemoci jí před pěti lety selhalo srdce, takže jí lékaři museli transplantovat umělé čerpadlo, choroba Marii navíc poškodila i ledviny a jemnou motoriku. Marie si sama nezaváže tkaničky, neobleče se ani si sama nevymění baterie v přístroji, který jí pohání krev v cévách. Pomáhat jí musí zdravotní sestřičky, které k ní docházejí domů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Její příběh není v Česku ojedinělý, naopak. Zcela odkázána na péči druhé osoby je v Česku pětina seniorů, tedy zhruba 400 tisíc lidí. Vyplývá to z analýzy, kterou nedávno vypracovala organizace Right At Home, jež patří mezi největší poskytovatele domácí péče na světě.

Zlepšení do budoucna nelze čekat – česká populace stárne, podle expertů přibude v příštích patnácti letech až půl miliónu seniorů.

Domovy chybějí

O ně se už možná nebude mít kdo starat. O drtivou většinu nemohoucích seniorů dnes pečují jejich rodinní příslušníci. A mladých lidí, schopných se postarat o své rodiče a prarodiče, bude ubývat, vzhledem k tomu, že porodnost v České republice už více než třicet let klesá.

„Zatímco dnes připadají na jednu osobu starší 65 let tři pracující lidé, v roce 2060 už to budou jenom dvě mladé pracující osoby,“ uvádí Tomáš Řačák z Right At Home. Domovy důchodců přitom už praskají ve švech – podle ministerstva práce a sociálních věcí loni v celé ČR pobývalo v domovech seniorů takřka 20 tisíc lidí, ale dalších 12 tisíc se do nich nedostalo z kapacitních důvodů.

„Domovy seniorů mají svůj význam, ale už dnes je jich nedostatek. Vzhledem ke stárnutí populace bude potřeba vybudovat páteřní síť terénních i ambulantních služeb, což je trend všude ve světě. Pro stát je to výrazně levnější, pro seniory příjemnější, mohou zůstat v pohodlí svých domovů,“ upozorňuje Veronika Rodriguez z Right At Home.

Pečovatelská dovolená?

Změny v legislativě chystá ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které koncem minulého týdne poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o sociálních službách. V ní se právě počítá s podporou terénních služeb.

„Jde o to, že než člověk odejde do nějakého pobytového zařízení, budou se zkoumat možnosti, jak využít terénní a ambulantní služby, což může být domácí péče, pečovatelská služba či osobní asistence. Do domova by senior nastoupil jen poté, pokud se žád­né možnosti nenajdou,“ řekl Právu ředitel odboru sociálních služeb MPSV David Pospíšil.

Novela by podle něj měla zavést i speciální dotaci pro celodenní osobní asistenci. „To pro případ, kdy člověku nestačí příspěvek na péči. Dotace pro organizaci, která by poskytovala domácí péči, by měla pokrývat hodiny péče navíc,“ vysvětlil Pospíšil.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) pro Právo doplnila, že novela by měla posílit i domácí hospice, které by se staly novou sociální službou. „Nyní jsou hospice na zdravotně-sociálním pomezí, některé pojišťovny je nechtějí proplácet,“ uvedla.

Tři až šest měsíců

MPSV chce také změnit zákon o nemocenském pojištění a zavést pečovatelskou dovolenou. „Pečující osoby, což jsou většinou rodinní příslušníci, by si mohly vzít tři až šest měsíců dovolenou, přičemž by pobíraly náhradu platu, podobně jako dnes u nemocenské – 60 procent denního ­vyměřo­vacího základu. Navíc by jim ­­zaměstnavatel musel podržet místo,“ řekl Právu Pospíšil.

Byla by to výrazná změna proti současnosti. Dnes jsou lidé, kteří pečují o své nemohoucí rodiče či prarodiče a pobírají příspěvek na péči, v evidenci úřadu práce, ale doba pečování se jim započítává do starobního důchodu.

„Příspěvek na péči je ­samo­zřejmě relativně nízký v poměru s tím, když má někdo lukrativní zaměstnání. Proto chceme zavést pečovatelskou dovolenou,“ uvedl Pospíšil. Příspěvek na péči se vyplácí podle čtyř stupňů závislosti, jeho maximální výše je 13 200 korun.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby lidé pečující o nemohoucí blízké, dostávali obdobu nemocenských dávek?
Ano
98,4 %
Ne
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7407 čtenářů.

Reklama

Související články

Stárnutí se v Česku začíná prodražovat

Šance, že budeme žít déle, se v Česku zvyšuje. Průměrný věk dožití se za posledních 15 let u mužů prodloužil o 4,2 roku na současných 76 let, u žen vzrostl...

Mnoho rodin nezvládá péči o seniory

Sedm z deseti českých rodin si není jistých, zda dokáže zajistit důstojné stáří svých blízkých. Problém, jak zajistit pomoc a péči svým blízkým, tak rodinu...

Výběr článků

Načítám