Hlavní obsah

Utopeného andělíčka našli potápěči pod vrstvou bahna

– Plzeň

Pískovcovou sošku anděla, která 50 let ležela na dně jezera, vylovili v sobotu za pomoci jeřábu plzeňští potápěči. Pískovcová, asi 120 centimetrů vysoká soška stála původně v parku, který vznikl z bývalého lomu. Park zatopila voda a soška na soklu čněla nad vodou, nakonec skončila na dně.

Z jezírka v Plzni vylovili andělíčkaVideo: ČTK

 
Článek

Park vznikl v letech 1935 až 1937 jako městský projekt nouzových prací pro nezaměstnané v době hospodářské krize. Údolí bývalého lomu zdobily lavičky a odpočinkové zóny a také soška andělíčka na dvoumetrovém soklu.

Údolíčko později zaplavila voda ze silných pramenů. "Pamětníci si ale na andělíčka pamatují, dokonce prý v zimě, když kluci bruslili na zamrzlém jezírku, házeli si přes něj kabáty," popsal památkář David Růžička.

Potápěči hledali po hmatu

Na potápěče z plzeňského klubu Osac pak na začátku října spadl úkol sošku najít. "Andělíček byl zhruba v půlmetrové vrstvě bahna ve hloubce asi šest a půl metru. Byla to práce jen po hmatu," popsal potápěč Petr Leitner. Celkem prohledávali plochu asi 50 krát 100 metrů.

"Náš andělíček je hrubozrnný pískovec, máme problém s pohlavím tohoto tvorečka. Je to dítě, nevíme jestli holčička nebo chlapeček," popsal akademický sochař Jaroslav Šindelář, který bude sošku restaurovat. "Bude ošetřen, chemicky prověřen na soli a těžké kovy, bude očištěn a pravděpodobně z něj uděláme kopii. To ještě není rozhodnuto, ale byli bychom rádi, kdyby se jeho osud už nikdy neopakoval," dodal Šindelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám