Hlavní obsah

Útoků na děti ubylo, ale počet znásilněných a zavražděných dětí roste

Novinky, Václav Lang

Českem již několik týdnů hýbe případ zmizelé Aničky z Prahy. Do hledání devítileté dívky se kromě policistů zapojily stovky dobrovolníků. Mnohé z nich podle vlastních slov hnala představa, že by se to samé přihodilo jejich vlastním potomkům. Policejní statistiky ukazují, že počet zavražděných a znásilněných dětí roste.

Článek

Přestože dlouhodobě ubylo trestných činů, jejichž oběťmi se staly děti ve věku do čtrnácti let, a počet znásilněných i zavražděných dosáhl před čtyřmi roky minima, v posledních letech číslo opět mírně šplhá směrem vzhůru.

Z policejních statistik z posledních 16 let vyplývá, že nejvíce násilných a mravnostních trestných činů spáchaných na dětech se stalo v roce 1996, kdy bylo nahlášeno 3 414 případů.

Nejméně případů bylo evidováno v loňském roce (1 703) a zdá se, že i v letošním roce bude pokles pokračovat. Za prvních devět měsíců došlo k 1 250 takovým případům.

Foto: Novinky

Statistiky dokazují, že se děti stávají nejčastěji oběťmi pohlavního zneužívání. Nejvíce takto postižených zaznamenala policie v roce 1996, kdy se jich vyskytlo 1 250. Naopak o deset let později jejich počet klesl téměř na polovinu, kde se ustálil.

Ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová se ale drží zpátky a opakuje známou pravdu: "Rozkryté případy jsou jen vrcholem ledovce. Většina z nich zůstane za zdmi domu, kde k nim dochází. Obávám se, že počet reálných případů se spíše zvyšuje. To je druhá stránka demokracie: Mnozí lidé si myslí, že mohou všechno, a rodiče se domnívají, že dítě je jejich majetek, s kterým mohou nakládat podle své vůle."

Určitý posun k lepšímu ale zaznamenává v přístupu lidí. "Už vědí, že případy ubližování na dětech nejsou science fiction, ale tvrdá realita. Začínají mít větší kuráž a nebojí se je oznámit, snaží se dětem pomoct. Přesto však překážkou stále zůstává obava, že se vše obrátí proti nim." Zdůrazňuje proto, že orgány činné v trestním řízení jsou na požádání povinné držet totožnost dotyčného v tajnosti, a lidé by se tak neměli bát ozvat.

Letos roste počet usmrcených dětí

Počet zavražděných dětí se po skokovém poklesu v minulých letech opět zvyšuje. Zatímco v roce 2003 detektivové hledali vrahy šesti dětí, tři roky nato bylo zavražděno osm dětí, a to se sexuálním, loupežným, osobně motivovaným či jiným podtextem.

Foto: Novinky

V roce 2007 se stalo 15 vražd dítěte. Do letošního září už kriminalisté evidují 14 zavražděných a k tomu dalších sedm usmrcených dětí z nedbalosti.

Foto: Novinky

Počet znásilnění ohlášených dětmi od roku 1994 klesl přibližně na polovinu. Nejméně jich bylo před čtyřmi lety, kdy trestný čin ohlásilo 46 postižených. Od té doby však hodnota opět dosahuje vyšších čísel. Například od ledna do září letošního roku bylo takových případů spácháno 51.

Většinu zmizelých se podaří do několika dnů nalézt

Policie ročně také pátrá přibližně po tisícovce zmizelých dětí. "Jejich počet se nijak zásadně nemění," zhodnotila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Většinou se navíc jedná o drobné záležitosti, kdy se dotyční pouze ztratili a během krátké doby se opět našli.

Nejvíce pohřešovaných dětí za posledních deset let bylo před osmi lety (1 122), naopak nejméně vloni (727). K prvnímu listopadu letošního roku bylo vyhlášeno pátrání po 476 osobách mladších 15 let, z nichž osm se stále vyšetřuje.

"Každoročně se množí případy pohřešovaných svěřenců, ty ovšem řadíme do samostatné kategorie, jelikož se často jedná o notorické útěkáře," upřesnila mluvčí. Klasické únosy jsou podle ní ojedinělé. "Ve většině případů se jedná o takzvané rodičovské únosy, kdy se otec s matkou o svého potomka navzájem přetahují."

"Přibližně 98 procent pohřešovaných se nakonec podaří vypátrat," doplnila. Za posledních 13 let zmizely naprosto beze stopy pouze tři děti. Tou poslední je Anička Janatková, která se ztratila letos 13. října v pražské Troji. Po ní už téměř měsíc neúspěšně pátrá policie.

Mravnostních trestných činů ubylo, některé se však jen těžko odhalují

Vedle násilných trestných činů se děti také často stávají oběťmi mravnostních činů. Zatímco na chlapcích jsou přibližně šestkrát více páchány násilnosti, dívky třikrát častěji podléhají mravnímu ohrožení.

Každoročně je doloženo několik případů, kdy došlo ke kuplířství, obchodu za účelem pohlavního styku, komerční formě sexuálního zneužívání či obchodování se ženami. Podobné případy se však podaří zjistit pouze v řádu jednotek za rok. Tuto trestnou činnost označují policisté za latentní - existuje, ale málokdy se ji podaří odhalit.

Foto: Novinky

Přesto lze ale u mravnostních trestných činů, mezi které patří například i zmiňované nejčastější pohlavní zneužívání, pozorovat jistý posun k lepšímu: zatímco v roce 1998 došlo k 1 437 případům, o osm let později jejich počet klesl na polovinu.

"Hlavní roli v prevenci násilí na dětech hrají dospělí," apeluje Baudyšová. "Dítě si samo nepomůže. Naopak nejlepší ochranou dítěte je poučené dítě." Proto také většina kampaní nadace Naše dítě vyzývá dospělé, aby nebyli nevšímaví a podali dětem, kterým je ubližováno, pomocnou ruku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám