Hlavní obsah

Útočné pušky, granátomety. Obrana nakoupí od České zbrojovky za tři miliardy

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany v úterý podepsalo s Českou zbrojovkou smlouvu na dodání skoro 40 tisíc ručních zbraní za 2,85 miliardy korun s DPH.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Článek

Uherskobrodská zbrojovka by podle smlouvy měla armádě do roku 2025 dodat více než 16 tisíc útočných pušek BREN 2, přes 21 tisíc pistolí CZ P-10, přes 1600 podvěsných granátometů CZ 805 G1, téměř 100 kusů PDW CZ Scorpion a cvičnou munici.

„Naším cílem je modernizovat armádu, ale v této těžké době také podpořit český průmysl a udržet pracovní místa,“ sdělil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Obrněnce, rakety, děla, nebo pomoc lidem v krajní nouzi? Armáda chce 75 miliard

Koronavirus

Zbrojovka v posledních deseti letech armádě dodala už okolo 40 tisíc ručních zbraní, hlavně pušky BREN 1 a 2, které nahradily samopaly Sa 58.

Armáda chtěla smlouvu podepsat už loni, ale konkurence nákup napadla u antimonopolního úřadu, který ale rozhodl, že obrana může ruční zbraně nakoupit bez výběrového řízení. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty budou nové zbraně nejen pro vojáky z povolání, ale i pro rezervisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám