Hlavní obsah

Útočících klíšťat je hodně, vakcíny málo

Právo, Václav Pergl

Klíšťat je letos hodně a útočí všude: ve volné přírodě i v městských parcích, ba dokonce i na horách. Očkovací látky, která jediná může zamezit klíšťové encefalitidě, tedy onemocnění mozku, jež klíšťata přenášejí, je však velmi málo. Není pro všechny zájemce.

Článek

Výrobce jí dodal víc než loni, ale nikdo nepočítal s tím, že rapidně stoupne zájem. I když do Česka ještě další dávky dorazí, pro všechny zájemce nebude. V lékárně ji proto prakticky nedostanete. Mají je jen očkovací centra. A přednostně ji dostávají pouze ti, kteří už byli očkováni první dávkou a musí tedy dostat druhou a třetí, aby očkování mělo smysl.

"Klíšťatům napomohla hlavně teplá zima, kdy jich více přezimovalo na svých hostitelích, tedy na myších a ptácích," řekla Právu Vlasta Danielová ze státního zdravotního ústavu.

Podle hlavního hygienika Prahy Vladimíra Polaneckého klíšťata už jsou dnes všude, nejen na tradičních lokalitách, ale i v městských parcích. "Je to důsledek dlouhodobě neobdělávané některé zemědělské půdy, která je rájem přemnožených hlodavců, na nichž klíšťata jsou."

Třikrát víc než loni

Od klíšťat se můžeme nakazit klíšťovou encefalitidou, tedy virovým zánětem mozku nebo Lymeskou borreliózou. Loni byl počet nemocných doslova rekordní. "Klíšťovou encefalitidou onemocnělo 1029 pacientů, což je o téměř 400 víc než v roce 2005. Tři lidé zemřeli. Lymeskou borreliézu dostalo 4370 lidí, a to je o 600 víc než v roce 2005," informoval Právo Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

"I letošní čísla jsou varující. Klíšťovou encefalitidu ke 3. červnu dostalo 23 lidí, což je třikrát víc než ve stejném období loňského roku, kdy jsme měli jen osm případů. Lymeskou borreliózou onemocnělo 792 pacientů, zatímco loni ve stejném období to bylo 626," říká Beneš.

Domnívá se, že za vyšším počtem nemocných, který právě teď bude raketově stoupat s nástupem prázdnin, jsou dvě hlavní příčiny. "První spočívá ve změně klimatu, kdy je teplo a vlhko, a to klíšťatům vyhovuje, a druhou příčinou jsou větší rekreační možnosti obyvatel. Na houby chodí každý, na horském kole se prohání podél řek a v lesích také mnoho lidí," řekl Beneš.

Tradičně nejvíc klíšťat je v okolí Českých Budějovic, Českého Krumlova, ale i na Plzeňsku, Klatovsku, Křivoklátsku a na Moravě.

V očkování zaostáváme

Doktor Polanecký soudí, že v očkování proti klíšťové encefalitidě dlouhodobě zaostáváme za vyspělou Evropou. Zatímco v sousedním Rakousku je očkována téměř polovina obyvatel, v Česku to není ani deset procent.

Také rodiče více dávají očkovat děti a nemyslí přitom na sebe, ač právě střední a starší generace chodí do lesa, kde se může nakazit, víc než generace mladá. Klíšťata si ale můžeme přivézt z dovolené, protože jsou v celé Evropě.

Pořádně se prohlédnout

Polanecký doporučuje po každé procházce přírodou, ale i doma na zahrádce, se pořádně prohlédnout, zda na sobě nemáme klíště. Stejně tak je třeba prohlížet domácí psy a kočky, protože ty jich mnohdy mají na sobě několik.

"Klíště musíme odstranit, ale nesaháme na něj. Na jeho povrchu jsou totiž borelie a těmi se můžeme nakazit. Vyndané klíště je nejlepší spláchnout v umyvadle. V žádném případě ho nespalovat. Může prasknout, vznikne aerosol a jím se můžeme také nakazit," říká Polanecký.

Podle odborníků Státního zdravotního ústavu by v některých lokalitách, kde je klíšťat hodně, pomohl i speciální postřik proti nim. Ten je však drahý a obce na něj nemají peníze. Stát zatím neuvažuje, že by takový postřik prováděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám