Hlavní obsah

Úsvit chce po Konvičkovi milióny

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana Úsvit – Národní koalice bude požadovat po šéfovi Bloku proti islámu Martinu Konvičkovi milióny korun jako kompenzaci za volební kampaň. Smlouva, na kterou se strana odvolává, se týká i bývalého místopředsedy Bloku Petra Hampla a místopředsedkyně Bloku a šéfky strany Suverenita Jany Volfové. Ta zase zvažuje žalobu na Konvičku a Hampla za to, že vypověděli smlouvu s Úsvitem bez jejího vědomí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička

Článek

„Samozřejmě že smlouva byla uzavřená a nějaké podmínky tam jsou. V současné době to mají na stole naši právní zástupci,“ řekl Právu místopředseda Úsvitu Martin Lank.

Na otázku, kolik už stranu propagace Konvičky stála a kolik po něm bude chtít, odpověděl: „Rozhodně to bude v řádech miliónů, ale konkrétní částku v tuto chvíli neznáme. Budeme to ještě projednávat. Naši právní zástupci zatím vyzvali pana Konvičku a spol., abychom se v této věci sešli.“

Rozhodně to bude v řádech miliónů
Martin Lank, místopředseda Úsvitu

Ve smlouvě, o které již Právo před časem informovalo, se Úsvit zavázal, že do kampaní k volbám do krajů, Senátu a Sněmovny v letech 2016 a 2017 investuje až 60 miliónů. Hampl, Konvička a Volfová zase měli v těchto volbách za Úsvit kandidovat.

Volfová proti Konvičkovi

Pokud by smlouvu vypověděli, měli zaplatit náklady za kampaň i tučnou pokutu. Blok proti islámu by měl platit sankci půl miliónu, Volfová a Konvička po 120 tisících.

Kampaň ke krajským volbám Úsvit rozjel na přelomu roku, když začal vydávat zdarma Národní listy. „Bude to rozhodně zajímavé,“ napsal Konvička Právu na dotaz, jaký postoj k požadavkům Úsvitu zaujímá. Na otázku, zda věc dospěje až k soudu, dodal: „Cokoli říkat je předčasné, zatím máme jen mediální spekulace ze strany Úsvitu.“

Volfová však bere pohrůžku od strany, se kterou dosud spolupracovala, vážně. „Je to pro mě velmi těžké. Smlouvu vypověděli oba pánové (Hampl a Konvička), aniž se mě zeptali. Takže já se budu muset ptát jich, jak to chtějí řešit, protože já jsem neměla možnost ani vznést námitky,“ řekla Právu.

Obává se, že Blok bude kvůli vypovězení smlouvy čelit finančním problémům a možná i insolvenci. „Budu zvažovat právní kroky proti lidem, kteří mě do této situace dostali. Kontaktovala jsem své právníky a budu přemýšlet, jak ty věci dál řešit,“ dodala.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Foto: www.usvitnarodnikoalice.cz

Úsvit - Národní koalice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám