Hlavní obsah

Ústečtí žalobci v kauze Rath zákon neporušili, tvrdí vrchní zastupitelství

Právo, har

Ústecké krajské státní zastupitelství při dozorování údajné korupční kauzy poslance Davida Ratha zákon neporušilo. K takovému závěru dospěla podle informací Práva dohledová prověrka, kterou provedlo nadřízené Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která dostala případ v první fázi na starost.

Článek

Mluvčí VSZ Irena Válová Právu sdělila, že vrchní žalobci se zabývali zejména tím, zda bylo ústecké zastupitelství věcně a místně příslušné k tomu, aby zpracovávalo Rathovu kauzu. To opakovaně zpochybňovali poslancovi advokáti. „Dohledem nebylo zjištěno, že by postupem dozorového státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem došlo k porušení zákona,“ informovala Válová.

Tým žalobců ze severu Čech pod vedením Lenky Bradáčové na kauze pracoval od počátku, začátkem června pak případ předal středočeským kolegům. Dospěl totiž k závěru, že nejzávažnějším skutkem s nejpřísnější sazbou v případu údajných machinací s evropskými dotacemi je údajné přijetí sedmimiliónového úplatku v souvislosti se zakázkou na opravu buštěhradského zámku. S penězi zadrželi policisté Ratha ve středočeské Rudné.

Ještě za dozoru státních zástupců z Ústí nad Labem se odehrálo sledování a odposlouchání podezřelých, stejně jako jejich obvinění, umístění do vazby nebo domovní prohlídky. To se nelíbí některým advokátům. Ti opakovaně tvrdili, že kauzu měli od začátku dozorovat středočeští a nikoli ústečtí žalobci. Řada dosavadních úkonů, včetně rozhodování o vazbách osmi obviněných, mohla tak být podle nich nezákonná a neplatná.

Válová uvedla, že žalobce z vrchního státního zastupitelství provedl prověrku z vlastní iniciativy, ale i s přihlédnutím k podnětům Rathových obhájců. O výsledku dohledu byli advokáti obviněného písemně vyrozuměni,“ uvedla Válová.

Reklama

Výběr článků

Načítám