Hlavní obsah

Ústecký soud potvrdil platnost voleb v Bílině, kupčení s hlasy ve velkém se neprokázalo

Právo, Aleš Pelikán
Aktualizováno

Výsledky komunálních voleb v Bílině na Teplicku jsou platné. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem, který již podruhé projednával stížnost na volby, kterou podal Pavel Musil ze sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM. Podle soudu se nepodařilo prokázat kupčení s hlasy, které by mohlo výsledek voleb ovlivnit, tak návrh zamítl. Proti tomuto rozhodnutí již není možný opravný prostředek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Návrh na opakování voleb v Bílině zamítl soud už po hlasování v roce 2018. Navrhovatel, jenž upozorňoval na domnělé kupčení s hlasy a jiné nesrovnalosti, se poté obrátil na Ústavní soud a ten nařídil nové projednání stížnosti.

„Návrh jsme vyhodnotili jako nedůvodný, a to ve všech jeho směrech. Zejména jsme se soustředili na problematiku kupčení s hlasy voličů v Bílině, a tam přes masivní dokazování skrze četné svědecké výslechy jsme nedospěli k takovému závěru, že by k masovému nepřípustnému uplácení voličů docházelo tak, aby byly zatemněny výsledky voleb,“ řekla předsedkyně senátu Markéta Lehká.

Podle původního návrhu Pavla Musila docházelo ke kupčení hlasy, zvláště prý ve volební místnosti na sídlišti, které je vyloučenou lokalitou. Soud již na podzim nechal přehrát 11 videonahrávek, na nichž lidé hovořili o tom, že dostali 300 nebo 400 korun, pokud šli hlasovat pro určitou stranu. Tou mělo být v některých případech ANO a také Bílinští sociální demokraté a nezávislí, kteří skončili za ANO ve volbách druzí.

Řada svědků byla nedůvěryhodných... Svědci si vzájemně odporovali i ve vyjádřeních, které činili ve vztahu k soudu, případně k policii.
soudkyně Lehká

„Šli jsme jako rodina do obchodu nakupovat, když se na nás obrátil prošedivělý vysoký pán, který se ptal, jestli nechceme něco na Bílině změnit. Dostali jsme od něj obálky, tak jsme šli volit. Za plentou jsme zjistili, že tam zaškrtnuté číslo 6 (Bílinští soc. dem. a nezávislí - pozn. red.). Když jsme vyšli ven, dal každému 400 korun. Když jsme je chtěli vrátit, tak nereagoval,“ popsala volby v Bílině mladá svědkyně.

Jenže u řady takovýchto svědků vyšlo u soudu najevo, že vůbec nemohli volit, protože nemají v Bílině trvalé bydliště. U dalších svědků se ukázalo, že podle volebních seznamů vůbec volit nebyli.

„Řada svědků byla nedůvěryhodných sama od sebe díky svému postoji. Využili jsme i opakovaná předvolání, svědci si vzájemně odporovali i ve vyjádřeních, které činili ve vztahu k soudu, případně k policii,“ dodala Lehká.

O uplácení voličů věděla celá Bílina, řekl svědek u soudu

Krimi

K návrhu na zneplatnění voleb v Bílině se krom sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM u soudu připojila i KSČM. Naopak zmocněnci městského úřadu, ANO 2011, ODS a Bílinských sociálních demokratů považovali návrh za neopodstatněný.

Komunální volby v Bílině vyhrálo hnutí ANO, získalo devět křesel v 29členném zastupitelstvu. Nezávislí v Bílině - HNHRM skončili čtvrtí a mají tři křesla. Spory kolem voleb v Bílině řešil soud už v roce 2014. Tehdy nařídil volby v Bílině opakovat, a to právě kvůli kupčení s hlasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám